Innovation och hållbar framtid för Västernorrland
2024-12-05 16:16
På Västernorrlands regionala utvecklingsdag diskuterades hållbar utveckling, inkludering och ungdomars engagemang. Lokala exempel visade hur unga kan stärka både företagande och samhälle. Dagen visade på vikten av samarbete för att forma länets framtid.
Dagen leddes av Teater Västernorrlands chef Kristoffer Berglund och Birgitta Ulming, kommunikationschef på Scenkonst Västernorrland. Märta Molin, regional utvecklingsdirektör, sammanfattar dagen:
- Under RUS-dagen har vi fått bekräftat hur avgörande samarbete och innovativt tänkande är för att hantera de hållbarhetsutmaningar vi står inför. Vi har även sett hur ekonomisk tillväxt kan gå hand i hand med miljöansvar. De här initiativen visar på betydelsen av att skapa inkluderande och engagerande miljöer för unga, inom föreningsliv, kulturliv och företagande. Genom att anpassa aktiviteter och erbjuda stöd för lokala aktörer kan vi tillsammans i länet bygga hållbara och framgångsrika satsningar som inte bara gör skillnad för människor, utan även stärker sammanhållningen i samhället.
Humor och skarpa insikter om landsbygdsidentitet
Tomas “Håkki” Eriksson, entreprenör och konstnär från Ljungaverk, inledde dagen med ett energiskt framträdande där ljuset riktades mot landsbygdsidentitet, fördomar och kultur. Med värme och skarp humor delade han sina erfarenheter av att växa upp på landsbygden och kampen för att vara stolt över sin bakgrund. Med projektet Pilgrim konfronterade han lokala fördomar och visade hur stereotyper kan skapa barriärer.
- Vi landsbygdsbor ska vara stolta över våra kunskaper och vårt arv. Landsbygden har gått från att i andras ögon vara irrelevant till att vara en stark kulturell resurs i dagens samhälle. Våga vara dig själv – för alla andra är upptagna, avslutade Tomas.
Halvtidsutvärdering av regionala utvecklingsstrategin: Framsteg och utmaningar för Västernorrland
Maria Lidgren, tillväxtchef på Region Västernorrland, fortsatte programmet och tog upp den pågående halvtidsutvärderingen av regionala utvecklingsstrategin (RUS). Strategin har som mål att stärka regionens tillväxt och hållbarhet. Utvärderingen visar, så här långt, att flera av de tidigare identifierade utmaningarna fortfarande är aktuella. Befolkningsutvecklingen är en utmaning, och även om arbetslösheten är låg finns det grupper som befinner sig i utanförskap och inte kommer in på arbetsmarknaden.
Trots dessa utmaningar har regionen gjort framsteg, särskilt inom den gröna omställningen. Sedan 2019–2020, då flera företag drabbades av varsel och nedläggningar, har situationen förbättrats markant. Nu ser man nya investeringar och etableringar, vilket visar att regionen klarar av att hantera både en pandemi och den rådande lågkonjunkturen. Ett exempel på detta är satsningen på hållbart flygbränsle i Ånge av Prime Capital, en investering på 12 miljarder kronor.
- En viktig slutsats är att kompetensförsörjning är ett genomgående område som kräver prioritering inom alla delar av strategin. Det pågår redan arbete inom detta område, men det kan behöva effektiviseras och utvecklas ytterligare, sa Maria Lidgren.
Ungdomar tar mer plats i regionalt utvecklingsarbete i Västernorrland
Ett år efter att de deltog på scen med länets tillväxtchefer var Mona Tajik, William Oldenborg och Yasmin Nuur tillbaka för att berätta om sina erfarenheter och engagemang i regionens utvecklingsarbete. De tre ungdomarna har under året varit en del av planeringsgruppen för RUS-dagen och framhöll vikten av att unga får sina röster hörda.
Yasmin lyfte betydelsen av Torsbodas nya etableringar och hur politiska beslut påverkat unga positivt i Sundsvall. Mona betonade de arbetstillfällen som skapats genom nybyggnationer i Härnösand och vikten av stadens kulturella evenemang för ungdomar. William uttryckte stolthet över framstegen i Örnsköldsvik, särskilt inom näringslivet och förbättrade kommunikationer.
Alla tre underströk behovet av minskat avstånd mellan beslutsfattare och ungdomar, och efterlyste mod och innovativa lösningar för att göra Västernorrland attraktivt för framtida generationer.
- Regionen får inte nöja sig, utan måste fortsätta satsa för att behålla och locka unga, sa Yasmin Nuur.
Normer måste utmanas för att skapa ett inkluderande samhälle
Under ett pass om inkludering och normkritik belyste kulturanalytikern Stina Haglund de djupt rotade normer som påverkar hur vi ser på vårt samhälle och företagande i Västernorrland. Enligt Stina måste vi medvetandegöra och utmana dessa normer för att skapa en mer innovativ och inkluderande utveckling.
- Samhällsnormer bygger ofta på gamla, snäva bilder av vad det innebär att vara en man eller en företagare, sa Stina Haglund.
Hon pekade på hur dessa normer, såsom bilden av den "hårda, ensamma mannen", påverkar både individens välmående och synen på företagsutveckling. Hon lyfte också fram att vi ofta tänker på företag som växande, expansiva enheter, men på landsbygden finns det många framgångsrika enmansföretag som arbetar i nätverk och samarbete.
- För att verkligen utveckla länet och möta framtidens utmaningar behöver vi bygga kunskap och utmana de normer som styr våra föreställningar om företagande och samhällsutveckling, avslutade Stina.
Västernorrland satsar på cirkulär ekonomi för hållbar framtid
Västernorrland är på väg att bli en ledande region för cirkulär ekonomi, där resurser hanteras hållbart för att möta klimatutmaningar. Sofia Sundström, Circular Transition Officer på Cradlenet, berättade att cirkulär ekonomi, som handlar om att förlänga livscykeln för produkter och material snarare än att bara återvinna, ses som en nyckel för framtidens hållbarhet. Västernorrlands industriella kompetens, pågående symbiosprojekt och unga entreprenörers engagemang i företagande ses som styrkeområden för omställningen. Unga entreprenörer i Kramfors visar också vägen, där 80 procent av gymnasieeleverna driver UF-företag – en siffra långt över riksgenomsnittet.
- För att lyckas skapa en hållbar cirkulär framtid krävs ett nära samarbete mellan politiker, företag och invånare. Västernorrland har goda regionala förutsättningar att lyckas bra med omställningen till mer cirkulära processer, poängterade Sofia.
Innovationer för hållbarhet - och lönsamhet
Under det efterföljande blocket presenterades två innovativa exempel som kan förändra både hållbarhet och konsumtionsmönster. Roger Gustafsson, flerfaldig vinnare av Skapas Innovationspris, och Anna-Lena Wessén, centrumchef på Birsta City, delade sina visioner om framtidens teknik och hållbara konsumtion.
Roger introducerade en ny hydraulteknik med inslag av digitalisering, som skyddar hydrauloljor från smuts och vatten, vilket kan förlänga oljans livslängd och minska behovet av underhållstimmar. Tekniken har nu vunnit marknad trots initialt motstånd.
Anna-Lena presenterade Birsta Citys innovativa koncept "Circuit", Sveriges första cirkulära destination. Här kombineras nyproduktion med second hand och hållbar konsumtion. Konceptet har attraherat nya kundgrupper och mötts positivt av butikerna i centrum, och syftar till att inspirera besökare till en mer hållbar livsstil. Både Anna-Lena och Roger underströk vikten av innovation och samarbete för att möta framtidens hållbarhetsutmaningar och visa hur ekonomisk tillväxt kan gå hand i hand med ekologiskt ansvar.
Inkludering och ungdomsengagemang med fokus på lokala initiativ
Flera lokala initiativ i Västernorrland har visat sig framgångsrika i att inkludera unga och ge dem möjlighet att växa genom aktiviteter och företagande. Fanny Karlsson från Remsle UIF berättade om hur deras förening lyckats engagera flickor från olika kulturer genom att flytta träningarna dit barnen befinner sig, med hjälp av samverkan med fastighetsägare och kommunen.
Josefina Vigstål från Bygdsam Anundsjö talade om arbetet med ungdomsråd. Genom att möta ungdomar på deras villkor och skapa en inbjudande miljö, där god mat och roliga aktiviteter är en del av processen, har de skapat ett strukturerat och uppskattat arbetssätt.
Ett annat inspirerande exempel är Entire Media, en digital byrå som började som ett UF-företag. Grundaren Satyar Khalebani berättade om sin resa från UF-företag till ett framgångsrikt aktiebolag som nu arbetar med stora kunder både inom och utanför länet. UF-året gav honom värdefull erfarenhet och han uppmanar andra unga att våga testa och chansa.
- Allt du lär dig under tiden inom UF kommer hjälpa dig i framtiden, sa Satyar Khalebani.
Workshop om Västernorrlands framtid
Dagen innehöll även ett block med workshops där Västernorrlands framtid i skenet av attraktivitet, mångfald och resursanvändning var i fokus.
- Nu ska vi se till att vi använder första ordet i vår gemensamma vision; ”handlingskraft”. Vi måste våga göra och ta action, och vara nyfikna, sa regionråd Sara Nylund (S) i det avslutande panelsamtalet.
Här kan du läsa mer om regionala utvecklingsstrategin:
Region Västernorrland - RUS2030 – en kraftfull utvecklingsstrategi