
Infektionsrundorna stärker vården – men behovet av rådgivning ökar
2025-04-01 12:09
När infektionssjukdomar blir mer komplexa och patienternas behov av snabbare insatser ökar, ställs vården inför nya utmaningar. Vid sjukhuset i Sundsvall har infektionsrundorna blivit ett viktigt verktyg för att ge snabbare och mer effektiv vård, men behovet av rådgivning är fortfarande stort.
Sedan infektionsrundorna infördes i september 2023 har specialister från infektionskliniken deltagit i dagliga ronder på flera avdelningar för att ge snabbare stöd till vårdpersonal vid hantering av infektionssjukdomar. Syftet är att förbättra vårdkvaliteten och minska beroendet av telefonkonsultationer. Trots detta har antalet samtal till infektionskliniken fortsatt ligga på över 9 000 per år.
Hög efterfrågan på rådgivning
– Infektion leder fortfarande "telefonligan" här på Sundsvalls sjukhus. Trots att vi är mer närvarande i verksamheten är efterfrågan på våra tjänster fortsatt mycket hög, säger Håkan Ekvall, överläkare och enhetschef vid infektionskliniken.
– Vi trodde att telefonkonsultationerna skulle minska med ronderna, men i stället har efterfrågan ökat, troligen för att fler upptäckt den hjälp vi kan ge. Ronderna har verkligen fått strålande recensioner, fortsätter han.
Jämlik infektionsvård i hela länet
Infektion är en länsspecialitet, och ett viktigt steg för att stärka vården har varit att införa dagliga videokonferenser med sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå. Detta har förbättrat tillgången till specialistvård för patienter över hela Västernorrland.
– I våra videomöten samlas alla frågeställningar, och underlagen för diskussionerna blir mer omfattande än i telefon. Vi kan gå igenom flera patienter samtidigt och göra gemensamma bedömningar av diagnostik och behandling. När mer information finns kan vi ta ett nytt beslut, och i vissa fall tas patienten över till infektionskliniken i Sundsvall, förklarar Håkan Ekvall.
Komplexa infektionsfall kräver samordning
Många av rådgivningarna handlar om patienter där infektionen är en del av en större medicinsk problematik. Detta gäller särskilt för multisjuka äldre, som är en växande patientgrupp inom slutenvården.
– De här patienterna skulle egentligen bäst hanteras på avdelningar med internmedicinsk kompetens för äldre. Tyvärr har sådana vårdplatser minskat, vilket gör att äldre ofta hamnar på specialiserade avdelningar där det behövs stöd inte bara för infektionsbehandling utan också för andra medicinska frågor, säger Håkan Ekvall.
Framtiden: Stärka specialistvården för äldre
Arbetet med infektionsrundorna fortsätter enligt plan, men behovet av specialistkompetens är fortsatt stort. Idag har var femte patient i slutenvården en infektion.
– För att specialistkompetensen ska komma alla patienter till del behöver vi också långsiktigt stärka vården för de multisjuka äldre. Det handlar om att skapa avdelningar där både infektioner och andra medicinska problem kan hanteras på ett samordnat sätt, säger Håkan Ekvall.