Under en strålande sol intill entrén hölls invigningen av den nya hälsocentralen

Idag invigdes Själevads nya hälsocentral

2024-06-04 15:24

Under högtidliga former och strålande sol invigdes under tisdagen den nya hälsocentralen i Själevad.

- Den gamla byggnaden var både omodern och sliten. Den byggdes ursprungligen som ett ålderdomshem på 30-talet. Det vi ser nu är något helt annat, nu är tillgängligheten anpassad och utformad speciellt för den här typen av verksamhet, säger Glenn Nordlund (S) regionstyrelsens ordförande.

Planerna om en ny hälsocentral i Själevad startade redan 2017 och hösten 2022 sattes spaden i backen. 18 månader senare stod byggnaden färdig och i början av året flyttade personal och patienter in i de nya lokalerna. Men det är alltså först nu som den officiella invigningen hålls, efter att rivning av den gamla byggnaden och färdigställande av markarbeten är klart.

Bildtext: Hälsocentralchef Robert Stålebring och regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) klippte gemensamt av bandet till den nya hälsocentralen. Foto: Madelene Blom.

Medarbetarna delaktiga i arbetet

Medarbetarna vid hälsocentralen har i hög grad fått vara med och påverka arbetet genom att granska ritningar och förslag samt kommit med synpunkter och egna idéer.

-  Här trivs vi verkligen. I det nya huset har vi äntligen hela verksamheten samlad under ett tak och lokalerna främjar samarbete mellan medarbetare och underlättar för patienterna, byggnaden är helt anpassad efter våra behov, säger Robert Stålebring hälsocentralchef.

Verksamheten har pågått utan avbrott

Under hela byggtiden har verksamheten pågått som vanligt samtidigt som den nya hälsocentralen tagit form. Undantaget var vid inflyttningen i början av året och då den gamla byggnaden revs. Under den intensiva rivningsveckan var verksamheten tillfälligt flyttad till Hälsocentralen Ankaret.

- Alla har fått stå ut med lite buller och damm och entreprenören har visat stor lyhördhet och respekt för verksamheten. Patienterna har också visat stor förståelse för att det bitvis varit lite rörigt kring det gamla huset och senare också framför det nya huset, säger Robert Stålebring.

Omkring 7 850 listade patienter

Hälsocentralen i Själevad har omkring 7 850 listade patienter och totalt arbetar ett 30-tal anställda här. Det är Regionfastigheter som projekterat och byggt, vilka hälsocentralen hyr av. Investeringskostnaden landar på 63,5 miljoner kronor och det är Rekab som varit huvudentreprenör.

- Det känns riktigt roligt att vi nu har byggt och invigt den första nya hälsocentralen på omkring 20 år i Region Västernorrland, säger Lena Kåhre verksamhetschef på regionfastigheter.


Tillbaka till toppen