Hola folkhögskola del av ny storsatsning för unga utan sysselsättning
2024-12-16 15:17
Hola folkhögskola är en av åtta folkhögskolor som deltar i Folkbildningsrådets nya satsning FolkisUng, ett projekt som riktar sig till unga som varken arbetar eller studerar. Som en del av projektet ser Hola folkhögskola fram emot att bidra till en lösning på detta samhällsproblem.
- Vi brinner för att hjälpa unga till en aktiv och meningsfull tillvaro. Att vara en del av FolkisUng är både ett ansvar och en möjlighet att göra skillnad, säger Lea Kinnunen, enhetschef Hola folkhögskola.
Projektet, som har en budget på nära 40 miljoner kronor beviljad av Svenska ESF-rådet, startar i januari 2025. Målet med FolkisUng är att skapa långsiktiga lösningar som främjar ungas etablering och delaktighet i samhället. Tillsammans med tretton kommuner ska folkhögskolorna, däribland Hola, ta fram en modell som inte bara hjälper 560 deltagare vidare till jobb eller studier, utan också kan användas nationellt i framtiden.
Ett växande problem bland unga
Enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor står över 130 000 unga i Sverige i åldern 16–29 år utanför arbetsmarknaden och utbildningssystemet. Denna grupp riskerar att hamna i ett långvarigt utanförskap, vilket kan få omfattande negativa konsekvenser för både individen och samhället.
– Genom FolkisUng vill vi ge dessa unga verktygen att ta kontroll över sin framtid och bryta utanförskapet. Detta är ett viktigt första steg för att skapa större möjligheter på arbetsmarknaden, säger Beatrice Gustafsson, projektledare på Folkbildningsrådet.
FolkisUng är ett samarbetsprojekt mellan Folkbildningsrådet och flera folkhögskolor och kommuner. För mer information om projektet kan du besöka Folkbildningsrådets webbplats.
FolkisUng – nytt projekt med fokus på unga som varken arbetar eller studerar - Folkbildningsrådet
Region Västernorrland och folkhögskolan
Region Västernorrland är huvudman för tre folkhögskolor: Hola folkhögskola i Kramfors, Ålsta folkhögskola i Sundsvall och Ånge, samt Örnsköldsviks folkhögskola i Örnsköldsvik. Region Västernorrland lämnar också bidrag till de två rörelsedrivna folkhögskolorna i länet: Härnösands respektive Mellansels folkhögskola.