Fotocollage på de tre sjukhusen i länet.

Hanterbart men tuffare läge för vården

2024-08-06 09:58

Så här i mitten av sommaren och semestertider har Region Västernorrland ett hanterbart men litet tuffare läge vad gäller bemanningen inom vården. Detta har förutsetts och väntas bestå under de kommande veckorna.

På sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik har läget under föregående vecka varit ansträngt, i Sundsvall mycket ansträngt. Denna vecka (vecka 32) ser det dock bättre ut, men när det uppstår tuffa lägen kan det innebära längre väntetider, överbeläggningar och besöksrestriktioner.

– Korridorvård är något vi försöker undvika i största möjliga mån, men utifrån bemanningsläget och de lokaler vi har att tillgå blir det tyvärr lösningen ibland. Tack och lov har vi ett bra samarbete - våra medarbetare runt om i länet ställer upp för varandra och för våra patienter, säger Karin Dunberg Smeds, verksamhetschef område geriatrik, neurologi och rehabilitering.

Stort inflöde av patienter

Under vecka 31 hade regionen ett stort inflöde av patienter. När det sker blir beläggningen på sjukhusen samt trycket på primärvården i vissa delar hårt ansträngd. Inläggning kan innebära att vård ges vid ett annat sjukhus i länet eller att vissa verksamheter tar emot patienter de normalt inte har på sina avdelningar. Till exempel har psykiatrin på sjukhuset i Sundsvall tagit emot färdigbehandlade patienter och den nationella ätstörningsenheten har fungerat som patienthotell.

– Vi har haft utrymme i systemet och därmed möjlighet att hålla vårdplatser öppna för andra patienter. Det jag hör är att våra medarbetare är glada över att kunna hjälpa till i en tuff situation. Även de patienter som utlokaliseras till psykiatrins vårdavdelningar är nöjda med omhändertagandet och omvårdnaden, säger Kristina Mårtensson områdesdirektör psykiatri och habilitering.

För att minimera störningar för patienter som vårdas på hårt ansträngda avdelningar kan det bli aktuellt med besöksrestriktioner under vissa perioder. Närstående uppmanas att kontakta den aktuella avdelningen inför ett besök.

Sök vård på rätt nivå

För att bäst kunna nyttja vårdens begränsade resurser under sommaren är det viktigt att du söker vård på rätt nivå.

– Blir du akut sjuk eller skadad finns akutmottagningar på alla våra sjukhus i länet. Vid lindrigare sjukdom eller skada ska du ringa 1177. Telefonsjuksköterskorna som svarar kan hjälpa dig att bedöma dina symtom och vid behov hänvisa dig vidare till rätt vårdnivå, avslutar Karin Dunberg Smeds.

På 1177 kan du läsa mer: Så söker du vård i sommar i Västernorrland (1177.se)


Tillbaka till toppen