Hälso- och sjukvård engagerar

2025-02-20 09:00

Det pågår flera och nödvändiga diskussioner om framtidens hälso- och sjukvård runt om i Sverige, inte minst i vårt län och då med anledning av att hälso- och sjukvården överlämnat sin utredning om den framtida sjukhusstrukturen till regionens förtroendevalda politiker.

Nedan insändare har idag skickats in till våra lokaltidningar.

Vi vill därför som tjänstepersoner komma med sakupplysningar och adekvat information för att säkerställa att fakta från utredningen kommer fram i debatten. Vi välkomnar självklart en öppen dialog i en fråga som berör så många av länets invånare. Det är viktigt att diskussionen bygger på fakta och inte missuppfattningar eller spekulationer.

Sjukhuset i Sollefteå ska inte avvecklas

I utredningens förslag kommer sjukhuset i Sollefteå även i framtiden att utgöra en viktig del i regionens hälso- och sjukvårdssystem. Det kommer fortsatt att finnas ett akut omhändertagande vid sjukhuset – men patientens behov kommer vara styrande för vilket sjukhus som patienten får vård på. Mottagningsverksamhet och dagvård, som exempelvis dialys, blir kvar vid sjukhuset i Sollefteå. 

Utredningens etapp två är gjord av hälso- och sjukvårdens medarbetare

Den utredning som nu har överlämnats till regionens politiker har tagits fram av berörda verksamheter i hälso- och sjukvården. Den här utredningen är alltså ingen konsultrapport utan ett arbete som involverat ett stort antal medarbetare med medicinsk kompetens på alla våra tre sjukhusorter.

Patientsäkerheten har varit i fokus

Utredningen har undersökt hur förändringar i hälso- och sjukvården påverkar olika områden, som patientsäkerhet och ekonomi. Arbetet med patientsäkerhet har bland annat innefattat riskbedömningar där vi lagt stor vikt och omsorg med att vara transparenta med allt som kommit fram. Målet med riskbedömningar är alltid att identifiera, åtgärda och följa upp patientsäkerhetsrisker som framkommer.

Vid ett politiskt beslut att förändra sjukhusstrukturen kommer varje förändring att genomgå fortsatta riskbedömningar innan ett genomförande. Syftet är att säkerställa att patientsäkerheten inte äventyras. Detta inkluderar, inte minst, den föreslagna avvecklingen av intensivvård och narkosläkarnärvaro.

Allt utredningsmaterial finns att läsa

Allt material och alla bilagor som tagits fram under utredningen finns tillgängligt för alla bland annat på rvn.se. På rvn.se kan du också läsa mer om patientsäkerhet och vår FAQ som kopplar till strukturutredningen. Hälso- och sjukvården har utfört sitt utredningsuppdrag enligt det politiska direktiv som gavs i juni 2024.

Dialog har skett kring samverkan och samorganisation

När det gäller uppdraget om dialog med kommunerna i Sollefteå och Kramfors kring den så kallade Norrtäljemodellen har regionen och berörda kommuner träffats vid ett flertal tillfällen.

Uppdraget har handlat om att undersöka möjligheterna till samorganisering eller fördjupat samarbete för att i nästa steg kunna göra en utredning kring exempelvis ekonomi, och juridik om en samorganisering blir aktuell. Norrtäljemodellen har självklart varit uppe för diskussion. Sollefteå kommun och Kramfors kommun har getts möjlighet att beskriva sina perspektiv på behov och metod för ett fördjupat samarbete. Denna dialog är planerad att fortsätta.

Vi tar oron på allvar

Utredningen har genomförts objektivt, noggrant och allsidigt med utgångspunkt från det uppdrag vi fått. Men vi förstår att de föreslagna förändringarna av länets sjukhusstruktur väcker känslor och även oro hos både invånare och medarbetare i regionen, vilket vi tar på största allvar.

Åsa Bellander, regiondirektör                 

Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör


Tillbaka till toppen