En grupp människor som vandrar i skogsmiljö med vitsipport och träd

Friluftsveckan ska öka antalet fysiskt aktiva människor i länet

2024-05-20 08:42

Mellan den 20-26 maj kommer en spännande friluftsvecka att äga rum i Västernorrland. Initiativet drivs av enheten för folkhälsa inom Region Västernorrland med målet att främja fysisk aktivitet i naturen.

Under friluftsveckan kommer en rad olika aktiviteter att arrangeras, där deltagarna även har chansen att vinna böcker med hälsotema. Målet är tydligt: att öka antalet människor som är fysiskt aktiva i Västernorrland och att öka intresset för utomhusaktiviteter.

Stressa ned i skogen

Forskning visar att att vistas i naturen, speciellt i skogsmiljö, kan bidra till lägre stressnivåer. Kombinationen av naturvistelse och fysisk aktivitet har visat sig ha en positiv effekt på hälsan genom att minska stresshormoner i blodet och sänka puls och blodtryck redan efter fem minuters vistelse i naturen.

- En promenad i naturen kan vara ett effektivt sätt att återhämta sig från en stressig vardag och vi hoppas att fler invånare i Västernorrland inspireras att ta steget ut i naturen och bli mer fysiskt aktiva under och även efter friluftsveckan, säger Iwona Jacobsson, folkhälsostrateg inom Region Västernorrland.

Utöver att minska stress har utomhusaktiviteter även andra hälsofördelar, inklusive förbättrad sömnkvalitet – något som är avgörande för kroppens återhämtning. Aktiviteterna som planeras under friluftsveckan syftar också till att öka kunskapen om naturen, naturvistelser och hur det kan påverka hälsan positivt.

För mer information om friluftsveckan 2024 kan du besöka webbsidan:

Region Västernorrland - Friluftsvecka 2024 (rvn.se)


Tillbaka till toppen