Efter att ha börjat som en extratjänst via Arbetsförmedlingen har Hozan Abdulla, 34, nu säkrat en fast anställning som undersköterska på akutmottagningen i Sundsvall – och hittat både karriär och gemenskap.

Från arbetsmarknadsinsats till fast jobb - Hozan fann sin plats på akuten

2024-09-12 08:00

Efter att ha börjat som en extratjänst via Arbetsförmedlingen har Hozan Abdulla, 34, nu säkrat en fast anställning som undersköterska på akutmottagningen i Sundsvall – och hittat både karriär och gemenskap.

När Hozan kom till Sverige 2014 var målet att lära sig svenska och hitta ett arbete där han kunde känna sig hemma. Efter att ha studerat språket och extrajobbat inom restaurangbranschen fick han en chans att prova något nytt. Genom Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program fick han en extratjänst på akutmottagningen i Sundsvall.

– Den tjänsten gick mest ut på att underlätta för den fasta personalen genom att se till att det fanns materiel, tvätt och provtagningsmaterial, berättar Hozan.

En ny början med extratjänst

Under tiden på akutmottagningen växte hans intresse för vårdyrket. Trots att han sökte in till undersköterskeutbildningen fyra gånger blev han antagen först vid sista försöket. Men sedan 2023 är han nu fast anställd som undersköterska. Han beskriver sitt arbete på akuten som både lärorikt och utvecklande.

Från intresse till utbildning

Som undersköterska tar han vitala parametrar vid triagering och prioritering, utför EKG och provtagningar, assisterar läkare vid suturering och gipsar frakturer. Han betonar vikten av teamarbetet med sjuksköterskor och läkare, samt det nära samarbetet med transportörer och städpersonal som gör att kliniken fungerar effektivt.

– Det bästa med jobbet är det nära samarbetet i teamet och att jag har fått lära mig bättre svenska genom att prata med patienter och kollegor. Jag har kommit in i det svenska samhället på ett naturligt sätt, säger Hozan.

En balanserad arbetsmiljö

Att arbeta på en akutmottagning har även gett Hozan möjlighet att möta patienter från olika kliniker, vilket ständigt utvecklar hans kompetens. På jourtid tar han även hand om patienter från barn-, gyn-, ögon- och öronklinikerna, vilket har gett honom en bredare erfarenhet. Hozan framhåller även den goda arbetsmiljön och uppskattar samordnaren på akuten som ser till att arbetsschemat fungerar för alla, något han menar är avgörande för att kunna balansera arbetsliv och privatliv.

– Det är otroligt utvecklande att jobba här, och jag känner att jag har hittat min plats, avslutar han.

Hozan, som nyligen gift sig, spenderar sin fritid med att cykla och promenera – något som hjälper honom att koppla av efter intensiva dagar på akuten.


Tillbaka till toppen