Fortsatt minskning av antal köpta hyrtimmar
2024-09-02 13:00
Under årets sju första månader ökade antalet fast anställa medarbetare i hälso- och sjukvården hos Region Västernorrland med drygt 80 personer. Antalet hyrtimmar har i sin tur fortsatt att minska.
- Det är precis den här utvecklingen som vi önskar att se, att vi blir fler egna medarbetare i vården samtidigt som kostnaderna för inhyrd personal sjunker. Nu måste vi fortsätta hjälpas åt att hålla i den här positiva utvecklingen så att vi når de långsiktiga målen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg.
Långsiktigt arbete
Vid årsskiftet inleddes ett långsiktigt och strukturerat arbete för att minska andelen hyrpersonal i hälso- och sjukvården vården och samtidigt öka andelen egna medarbetare. Ett arbete som hittills har varit framgångsrikt. Sedan i början av året har Region Västernorrland minskat den totala andelen köpta hyrtimmar med drygt 30 procent. Andelen köpta timmar för enbart sjuksköterskor har nästan halverats, från cirka 8 500 inköpta timmar i veckan under januari till 4 462 timmar vecka 33.
- Våra veckovisa inrapporteringar visar att det går upp och ned för olika veckor. Under sommaren har det till exempel legat något lägre än vi önskat, då det har varit svårt att hitta hyrpersonal. Det skiljer sig också mellan sjuksköterskor och läkare, där andelen köpta timmar för hyrläkare inte förändrats lika mycket som för sjuksköterskor. Vi kommer fortsatt att uppleva en viss variation av antalet hyrtimmar vecka från vecka, men det absolut viktigaste är att vi nu ser en långsiktig positiv trend både när det gäller en nettoökning av egna medarbetare och en minskning av antalet hyrtimmar, säger Maria Strandberg.
Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden är också mycket glad över att andelen egna medarbetare ökar och kostnaden för inhyrd personal minskar.
- Jag vet att bakom den här positiva utvecklingen ligger ett hårt och engagerat arbete hos chefer och medarbetare i hela hälso- och sjukvården. Jag är därför otroligt glad över att vi nu ser ett tydligt resultat av det här arbetet. Med egen personal ökar tryggheten och kontinuiteten för patienterna och vi får på sikt en mer stabil bemanning som ger en bättre arbetsmiljö och där vi kan använda pengar inom hälso- och sjukvården till annat än höga stafettkostnader, säger Elina Backlund Arab.
Fokus på egen personal
Samverkan mellan Norra sjukvårdsregionen, lärdomar från Norrbottens modell samt Region Kronobergs infallsvinkel att fokusera på ökning av egen personal ligger till grund för Region Västernorrlands arbete med att minska hyrbemanningen.
- Hittills under 2024 har antalet nettoanställda inom hälso- och sjukvården ökat med omkring 80 personer. Det betyder att vi förutom att ersättningsrekrytera för medarbetare som slutat av olika anledningar har vi lyckats locka fler att vilja bli fast anställda hos oss, vilket är väldigt positivt, säger Maria Strandberg.
I slutet av fjolåret uppmättes den högsta procentandelen kostnad för inhyrd bemanning i förhållande till kostnad för egen personal i Region Västernorrlands historia - totalt över 18 procent. Hälso- och sjukvårdsdirektören fick därför i uppdrag att öka andelen egna anställda och samtidigt kraftigt reducera kostnaderna för inhyrd bemanning i fyra delmål, räknat från och med den 1 februari.
- Målet kring hyrkostnad i förhållande till kostnad för egen personal är att komma ned till 15 procent under året, vilket vi verkar ha goda möjligheter att uppnå, säger Maria Strandberg.
Vilka konsekvenser får det om vi inte når målen?
- Vi har en kostnadsram som vi måste förhålla oss till och når vi inte målen om att minska kostnaderna kommer hälso- och sjukvårdens verksamheter att behöva spara inom andra områden. Jag är dock hoppfull att vi kommer att klara målet avseende att minska kostnaderna för hyrpersonal, även om kostnaderna låg högt i början av året så har de minskat rejält nu. Den stora effekten kommer vi troligen under nästa år då vi får en helårseffekt, säger Maria Strandberg.
Utgångspunkt för reducering av andelen köpta timmar är inrapporteringen för vecka 6, då var antalet inköpta timmar från bemanningsföretagen totalt 12 539. Under vecka 33 var det totala antalet inköpta timmar nere i 8 363, vilket motsvarar en minskning med drygt 30 procent. Målet är att i utgången av 2024 nå en minskning med totalt 45 procent.