![Företrädare för den politiska majoriteten i Region Västernorrland tillsammans med hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg höll i presskonferensen.](/contentassets/53a3c52fa71a4f0c8e061590baa82b12/presskonferens_webb.jpg?width=553&mode=crop)
Förslag om hållbar vårdstruktur lämnas över till politiken
2025-02-06 14:54
I anslutning till en presskonferens under torsdagseftermiddagen överlämnade hälso- och sjukvårdsdirektören en utredning om Region Västernorrlands framtida sjukhusstruktur till politiken för beslut. Utredningen föreslår förändringar som skapar förutsättningar för att möta kraven på regionens hälso- och sjukvård.
Andelen äldre invånare i länet växer nu snabbt vilket ökar behovet av vård och omsorg. Samtidigt minskar andelen invånare i arbetsför ålder och barnafödandet är nere på historiskt låga nivåer såväl i Västernorrland som i hela landet.
– Vår nuvarande organisation klarar inte längre av att möta dagens och framtidens vårdbehov. Därför behöver vi förändra strukturen och stärka insatserna för äldre och multisjuka, som är en växande patientgrupp, säger Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Sjukhuset i Sollefteå föreslås få en ny roll
Utredningen föreslår att slutenvården vid sjukhuset i Sollefteå inriktas mot internmedicinsk vård av i första hand äldre, sköra eller multisjuka patienter. Det föreslås fortsatt finnas ett akut omhändertagande kvar vid sjukhuset – men patientens behov kommer vara styrande för vilket sjukhus som patienten får vård på. Mottagningsverksamhet och dagvård, som exempelvis dialys, föreslås bli kvar vid sjukhuset i Sollefteå.
– Sjukhuset i Sollefteå kommer även fortsatt att hantera flertalet internmedicinska vårdbehov, och det är viktigt att betona att akut omhändertagande kommer att vara kvar även framöver, säger Maria Strandberg.
I utredningen föreslås att länsverksamhet anestesi, operation och intensivvård vid sjukhuset i Sollefteå avvecklas. Det innebär också att all operationsverksamhet som kräver anestesi överförs till sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall.
Som en del av utredningsarbetet har konsekvenserna för patientsäkerhet, transporter och beredskap analyserats. Stödverksamheter som röntgen och laboratoriemedicin bibehåller sin dygnet-runt-kapacitet. Ambulansverksamheten skalar upp sin verksamhet för att klara ett större antal transporter och ha en beredskap som medger en god patientsäkerhet.
Ett stort antal medarbetare från alla sjukhusorter har varit involverade i den här utredningen, där de tillsammans med chefer har bidragit till att utarbeta lösningar och konsekvensbeskrivningar.
– Våra medarbetares erfarenheter och kunskaper har varit avgörande för att utforma ett förslag som är både patientsäkert och hållbart, säger Maria Strandberg.
Nästa steg
Regionfullmäktige väntas fatta beslut om förslagen den 11 mars. Mer information om utredningen finns på webbplatsens sidor om framtidens sjukhusstruktur.
Politisk tidplan och process
- 13 februari: Presenteras och bereds förslaget i Hälso- och sjukvårdsutskottet
- 20 februari: Förslag till beslut bereds i Hälso- och sjukvårdsnämnden
- 1 februari: Finansutskott
- 27 februari: Förslag till beslut i Regionstyrelsen
- 11 mars: Beslut fattas i Regionfullmäktige
Ta del av rapport för slutredovisning, med riskbedömningar och delporjektens rapporter: