Flytt av personal för att klara patientsäkerheten i sommar

2024-05-30 08:25

För att kunna upprätthålla en godtagbar patientsäkerhet och trygga arbetsmiljön i samtliga verksamheter i länet har hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Västernorrland fattat beslut om justeringar i sommarplaneringen. Dessa beslut innebär bland annat att viss personal kommer behöva flyttas mellan verksamheter. Beslutet gäller från onsdag 5 juni.

De flesta verksamheter inom hälso- och sjukvården i Region Västernorrland har ett stabilt bemanningsläge inför sommaren. Vissa kritiska verksamheter vid sjukhuset i Sundsvall har dock inte lyckats få ihop tillräckligt med personal. Det gäller kardiologiavdelning, avdelning 26 B, akutmottagningen, den sammanslagna medicinavdelningen som består av avdelning 2 samt 24 som bedriver vård av akut sjuka patienter.

För att lyfta samtliga kritiska verksamheter i länet till en godtagbar nivå har ledningen beslutat om vissa justeringar som innebär att personal med viss specialistkompetens kommer behöva flyttas.

Behöver hjälpas åt

Hälso- och sjukvårdsdirektören har fört dialog med medarbetare i de kritiska verksamheterna för att göra en samlad bedömning av patientsäkerhetsläget och som därefter har vägts in i beslutet. 

- Personalen vid de här allra mest belastade verksamheterna har redan sträckt sig långt genom att skjuta upp semestrar och anpassa schemaläggningen. Jag förstår att det kommer att bli tufft för all personal som berörs men nu behöver vi hjälpas åt. Vi måste lösa bemanningen vid de här verksamheterna som bedriver akut och kritisk vård, säger Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Inventering av samtliga medarbetare

Samtliga medarbetare såväl inom hälso- och sjukvården som inom övriga verksamheter i regionen, inklusive privat drivna verksamheter, har inventerats för att hitta personer med den kompetens som krävs. Inventeringen har också omfattat kommunen som kommer tillfrågas om de kan bistå med personal.

Till de fattade besluten hör också att den planerade kirurgin vid sjukhuset i Sollefteå dras ner mellan 8 – 12 veckor istället för 4 som tidigare har kommunicerats.,. De medarbetare som då inte används i den opererande verksamheten överförs till sjukhusverksamheter med akuta uppdrag.

Fortsatt inventering av verksamheter pågår för att om möjligt hitta medarbetare som ytterligare kan förstärka verksamheter där det är nödvändigt. 


Tillbaka till toppen