Roger Westerlund, områdeschef för närsjukvårdsområde söder har fått i uppdrag att leda arbetet med att utreda och utveckla närvårdsteam i Region Västernorrland. Förebilder för arbetet är redan befintliga team som exempelvis ÄlSa hembesöksteam.
Roger Westerlund, områdeschef för närsjukvårdsområde söder har fått i uppdrag att leda arbetet med att utreda och utveckla närvårdsteam i Region Västernorrland. Förebilder för arbetet är redan befintliga team som exempelvis ÄlSa hembesöksteam.

Fler mobila team ska underlätta patientens vårdresa

2024-01-24 12:29

Till hösten kan fler mobila vårdteam börja rulla i Västernorrland. Planeringsarbetet är i full gång med att dra upp riktlinjerna för hur övergången till närvårdsteam ska gå till och för vilka patientgrupper mobila team kan göra störst nytta.

Mobila team finns sedan ett antal år i flera verksamheter i Region Västernorrland och erfarenheter därifrån visar på nöjdare patienter samtidigt som vi kan hjälpa långt många fler patienter jämfört med hur många vi kan ta emot på mottagningar och avdelningar. Dessutom till en lägre kostnad.

Trygghet och kontinuitet

Vi blir allt fler som lever allt längre med stora vårdbehov. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är en omställning av vården helt nödvändig. Hälso- och sjukvårdsnämnden har därför beslutat att vi ska öka takten i omställningen från inneliggande sjukhusvård till nära vård med närvårdsteam.

- Vi vet att mobila team skapar trygghet och kontinuitet för patienter med stort behov av vård. Närvårdsteam kommer också att minska trycket på avdelningarna inom slutenvården, det är SPOT-teamen inom psykiatrin ett gott exempel på. Medarbetarna där är också väldigt nöjda med arbetssättet, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Roger Westerlund, områdeschef för närsjukvårdsområde söder har fått i uppdrag att leda arbetet med att utreda och utveckla närvårdsteam i Region Västernorrland. Tillsammans med verksamhetschefer tittar han på hur omställning ska kunna genomföras.

- Närvårdsteam är en möjlighet att möta våra patienters behov på ett bättre sätt och komma närmare patienten i dennes vardag, säger Roger Westerlund.

Förebilder inom befintliga team

Arbetsgruppen har många goda exempel att utgå ifrån när de lägger upp planen för de nya närvårdsteamen, däribland specialpsykiatriskt omvårdandsteam, SPOT, projekt som Proaktiv digifysisk seniorvård i Timrå kommun, Landsbygdsprojektet i Sollefteå och Kramfors och andra lyckade nationella närvårdsteam. I första hand tittar man på patientgrupper som har ett stort vårdbehov eftersom det är där närvårdsteamen kan göra störst nytta.

Ett exempel på en grupp som skulle kunna ha stor nytta av ett närvårdsteam är personer boende på särskilt boende som idag besöker sjukhuset ofta.

- I stället för att du som patient ska behöva ta dig till akutmottagningen, slutenvårdsavdelningen eller hälsocentralen så kommer ett närvårdsteam bestående av personal från sjukhuset och kommunen hem till dig. Det kan bespara dig som patient många onödiga resor till vården, säger Roger Westerlund.

Andra grupper som man tittar på är äldre över 65 år, kroniskt sjuka, rehabpatienter, personer som får avancerad sjukvård i hemmet med flera.

Team på plats redan i höst

De mobila teamen kommer att utgå från sjukhus och hälsocentraler. Arbetet kommer att innebära ett ökat samarbete med kommunerna.

Målet är att de första teamen ska vara på plats redan till hösten.


Tillbaka till toppen