Anna Grandin, undersköterska, DXA-operatör och frakturkoordinator, Eva Oskarsson, överläkare och Maria Bohman, sjuksköterska och frakturkoordinator på Osteoporosmottagningen i Sundsvall.
Anna Grandin, undersköterska, DXA-operatör och frakturkoordinator, Eva Oskarsson, överläkare och Maria Bohman, sjuksköterska och frakturkoordinator på Osteoporosmottagningen i Sundsvall.

Färre höftfrakturer tack vare bättre vård av benskörhet i Västernorrland

2024-09-17 13:22

Sedan 2019 har antalet höftfrakturer i Region Västernorrland minskat med hela 20 procent. Minskningen är ett resultat av förbättrad vård och behandling av benskörhet, även kallat osteoporos, vid Osteoporosmottagningen i Sundsvall och i primärvården. Detta har möjliggjorts tack vare en tydligare struktur för utredning och behandling.

Osteoporos innebär att skelettet blir skörare och mer benäget att brytas. En av de vanligaste och allvarligaste skadorna vid osteoporos är höftfraktur, vilket kan leda till sjukhusvistelse, lång återhämtningstid och kvarstående funktionsnedsättning. Med rätt behandling kan risken för dessa frakturer dock minska avsevärt.

Effektivare behandlingar och kortare väntetider

Osteoporosmottagningen i Sundsvall startade 2019 och har sedan dess arbetat för att öka antalet patienter som får rätt behandling. Detta har lett till kortare väntetider och fler bentäthetsmätningar (så kallade DXA-mätningar). Antalet undersökningar har nästan fördubblats, från cirka 1 300 år 2019 till 2 661 år 2023, vilket har bidragit till att fler personer med benskörhet får diagnos och behandling i tid.

– Vi ser färre höftfrakturer nu när fler patienter får läkemedelsbehandling. Förutom minskningen av höftfrakturer förväntar vi oss också en minskning av andra frakturer, som ryggkotskompressioner, men där saknas ännu tillräckliga data, säger Eva Oskarsson, överläkare på Osteoporosmottagningen i Sundsvall.

Läkemedel som gör skillnad

Standardbehandlingen mot benskörhet är mycket kostnadseffektiv, endast några hundra kronor per år. För patienter med uttalad benskörhet och allvarliga frakturer finns det dyrare specialläkemedel, vilka ges via Osteoporosmottagningen.

Frakturkedjan

Personer som är 50 år eller äldre och drabbas av en lågenergifraktur erbjuds bentäthetsmätning via frakturkedjan. Vid behov av benstärkande behandling erbjuds vidare utredning och behandling via Osteoporosmottagningen. Efter inledande behandling och en uppföljningsplan överlämnas patienten till primärvården för fortsatt vård. Detta samarbete har bidragit till bättre patientvård och minskat antalet frakturer i regionen.

– Genom bättre diagnostik, behandling och nära samarbete mellan olika vårdenheter har vi lyckats minska antalet frakturer i Västernorrland. Det är särskilt glädjande eftersom det förbättrar livskvaliteten för många äldre i regionen, säger Eva Oskarsson.


Tillbaka till toppen