Porträttbild i studio av Erik Ekbäck
Erik Ekbäck Foto: Hans Karlsson Umeå universitet

Erik forskar för bättre behandling av unga med depression

2024-04-22 08:00

En ny behandlingsform skulle kunna förbättra omhändertagandet av tonåringar och unga vuxna med depression. Nu utvärderas den kliniska effekten i en randomiserad multicenterstudie som presenteras i en avhandling av Erik Ekbäck, Umeå universitet.

Enligt WHO kommer depression inom kort att utgöra den enskilt största bidragande faktorn till den globala sjukdomsbördan.

- Trots att det finns flera tillgängliga behandlingsalternativ så förblir cirka hälften av de ungdomar som behandlas fortsatt deprimerade. De som förbättras återfaller ofta i depression och de negativa hälsoeffekterna över tid är ofta stora. Därför behövs nya och mer effektiva behandlingar, säger Erik Ekbäck som är ST-läkare i allmänmedicin på Domsjö hälsocentral i Örnsköldsvik.

Första utvärderingen i Sverige

Training for Awareness, Resilience, and Action (TARA) är en icke-farmakologisk gruppbehandling som till skillnad från andra behandlingsalternativ utvecklades specifikt baserat på de mekanismer som ligger bakom depression hos unga. TARA adresserar dessutom både biologiska, psykologiska och sociala dimensioner av depression vilket är ett bredare angreppssätt än vad andra metoder har.

Behandlingsmanualen för TARA utvecklades i USA och den översattes till svenska omkring år 2020 när den testades för första gången på läkarstudenter för att förebygga stress och psykisk ohälsa.

- I de intervjuer vi gjorde då beskrev studenterna att de såg ett värde i de övningar som ingår och de kom även med flera förslag till förbättringar, berättar Erik Ekbäck.

En randomiserad kontrollerad prövning pågår

Patienter från BUP och primärvård i norra Sverige har i en pilotstudie fått TARA online som behandling för sin depression. Preliminära data visar att TARA är en säker behandling som ser ut att vara effektiv. Nu pågår en studie där patienterna randomiseras till att få antingen TARA eller standardbehandling för sin depression.

- Innan året är slut kommer vi att veta mer säkert vilken behandling som är mest effektiv, säger Erik Ekbäck.

Varför ville du forska?

- Forskning är inte bara nödvändigt för att utvärdera de åtgärder vi redan gör, vilket är viktigt för att effekten ibland kan förändras över tid, det är även viktigt för att på sikt förbättra behandlingsresultaten där de inte redan är tillfredställande. Jag blev också förvånad över hur lite vi faktiskt vet om några av våra vanligaste behandlingar. Det var mycket det som fick mig intresserad.

- Rent praktiskt är forskningen ett dynamiskt och stimulerande inslag där kombinationen med det vardagliga kliniska arbetet ger många positiva synergieffekter. Det är kul att det går att kombinera kliniskt arbete med klinisk forskning även i en mindre stad som Örnsköldsvik och jag är särskilt glad för den strategiska satsningen för en god forskarmiljö i Örnsköldsvik som STREAM-projektet utgör.

Vad händer med din forskning nu?

- Vi avslutar den primära datainsamlingen för den randomiserade prövningen i slutet av året och resultaten kommer sedan att presenteras i nationella och internationella sammanhang. Den forskningen kommer vi att driva vidare med en inriktning som till stor del beror på vad resultaten visar. Personligen kommer jag att fortsätta att kombinera kliniskt arbete i Domsjö med undervisning och forskning, troligtvis med mer internationella inslag och utbyten.

Länk till avhandlingen: Depression in teenagers and young adults - Foundational studies of the new treatment paradigm TARA: Training for Awareness, Resilience, and Action

Fredagen den 26 april försvarar Erik Ekbäck, institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet. Disputationen äger rum klockan 09.00 i Umeälven, nya psykiatrihuset, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå. Opponent är professor Elizabeth McCauley, Psychiatry and Behavioral Sciences, University of Washington. Disputationen kan följas digitalt via följande länk

 


Tillbaka till toppen