Laura  Mertes
Laura Mertes är barnläkare på barnmottagningen i Sundsvall.

Diabetes drabbar nästan tusen barn om året - här är symtom som inte får missas

2024-11-14 07:00

När ett barn är ovanligt törstigt, känner sig trött, behöver kissa ofta och minskar i vikt kan det vara tecken på diabetes. I de fallen är det viktigt att barnet får vård omgående.

Varje år drabbas över 1800 svenskar av typ 1-diabetes, varav 900 är barn. För att undvika allvarliga komplikationer vid insjuknandet är det viktigt att upptäcka symptomen i tid och se till att barnet omgående får vård på sjukhus.

- För att komma ihåg symptomen man ska agera på brukar vi prata om fyra T som är bra att lägga på minnet: Toalett, törstig, trött och tunn, säger Laura Mertes, barnläkare i Region Västernorrland.

Inläggning på sjukhus

Vid dessa symtom ska man som förälder eller vårdnadshavare söka vård på sin hälsocentral eller närmaste akutmottagning. Man behöver bland annat göra ett blodsockerprov. Om blodsockerprovet är tydlig förhöjt och barnet har fått Typ 1-diabetes blir man inlagd på barnavdelningen. Det högra blodsockret behandlas med insulin.

- Barnet är oftast inlagd på sjukhus i cirka en vecka. Då får både föräldrarna och barnet lära sig att kontrollera blodsocker och dosera insulin av personalen på avdelningen och av diabetesteamet. Diabetesteamet följer sedan barnet efter utskrivning från sjukhuset, säger Laura Mertes.

Dag för fokus på forskning

Näst efter Finland är typ 1-diabetes vanligare i Sverige än i något annat land i världen. Enligt Laura Mertes är orsaken till att Sverige är så hårt drabbat fortfarande inte klarlagd och det enda som kan leda till ett botemedel är mer kunskap.

- Vi tror att vi kommer kunna bota människor med typ 1-diabetes i framtiden, men det krävs fortfarande mer forskning säger Laura Mertes.

För att sätta fokus på sjukdomens utbredning och behovet av forskning anordnas den årliga Världsdiabetesdagen den 14 november. Det är en FN-dag som startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och Världshälsoorganisationen (WHO). Anledningen till att dagen infaller 14 november är att det är dagen då Fredrik Banting, en av forskarna som upptäckte insulinet, föddes.

 

Mer fakta om typ 1-diabetes:

  • Typ 1-diabetes kan drabba vem som helst. Det beror inte på vad du äter och nio av tio av de drabbade har ingen nära anhörig med sjukdomen.
  • Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar attackerar och förstör de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln så att de inte längre kan producera insulin.
  • Fortfarande vet ingen varför man får typ 1-diabetes och trots sjukdomens allvar och omfattning råder stor okunskap.
  • Sjukdomen kräver komplex vård med insulinbehandling och blodsockerkontroller dygnet runt, livet ut.

Källa: Barndiabetesfonden

 


Tillbaka till toppen