De fyra regionråden från norra Sverige står framför en gul byggnad tillsammans med  regeringens samordnare Kristina Alvendal.
Från vänster; Rickard Carstedt, Region Västerbotten, Jonny Lundin, Region Västernorrland, Kristina Alvendal, Regeringskansliet, Jonas Andersson, Region Jämtland Härjedalen och Anders Öberg, Region Norrbotten.

De fyra regionerna i norra Sverige träffar regeringens industrisamordnare

2024-09-09 14:35

Politiska företrädare för de fyra nordligaste regionerna har träffat regeringens industrisamordnare Kristina Alvendal för att diskutera utmaningar och lösningar som följer av stora industrietableringar och expansion av befintliga verksamheter.

I juni 2024 inrättade regeringen ett ”Accelerationskontor” som leds av industrisamordnare, med syftet att snabbare möta utmaningarna i den gröna omställningen. Accelerationskontoret är en del i regeringens strategi för norra Sverige.

- Vi ser positivt på att staten tar en roll som accelerator i industriomvandlingen. För att vi ska lyckas krävs även nya initiativ för att stötta samhällsbygget och de kommuner som investerar kraftigt för att få till den gröna industriomställningen, säger Jonny Lundin (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Västernorrland.

- Befolkningsförsörjningen är en ödesfråga där insatser behövs för att få utbildning, inflyttning och arbetsmarkandsförstoring att samspela, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Västerbotten.

Accelerationskontoret ska bland annat:

  • Utgöra en tydlig ingång för grön industri, investerare och lokala myndigheter och arbeta aktivt för att främja en ökad koordinering mellan aktörerna som deltar i samhällsomvandlingen.
  • Utveckla lösningsförslag på målkonflikter och risker som uppstår till följd av industriomställningen samt proaktivt initiera åtgärder innan sådana problem uppstår.
  • Analysera olika finansieringsformer, på nationell nivå och EU-nivå, som syftar till att påskynda industrins omställning och vid behov föreslå åtgärder som kan bidra till en mer effektiv användning av befintliga medel, en mer gynnsam investeringsmiljö och mobilisering av privata investeringar.

- Den industriomställning som sker i norra Sverige är en del av en enorm potential för Sverige, men den kräver nya lösningar och bättre koordinering för att säkerställa konkurrenskraft och klimatåtaganden för Sverige säger Kristina Alvendal.

- I norra Sverige har vi gemensamma möjligheter och utmaningar till följd av de historiska investeringar som sker här och det är viktigt att vi sätter fokus på dessa tillsammans säger Anders Öberg (S), Regionstyrelsens ordförande i Region Norrbotten.

- Oerhört välkommet att regionerna nu har en direkt kontakt med regeringen för att lösa de hinder som uppstår i den gröna omställningen, säger Jonas Andersson (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Jämtland Härjedalen.

Grönt accelerationskontor ska öka takten i industrins omställning - Regeringen.se


Tillbaka till toppen