Anna Lundgren står framför en sjö och ler mot kameran.

Biblioteksutvecklare med barns läsning i fokus

2024-07-22 09:58

Målet med Anna Lundgrens roll som bibliotekskonsulent på Regionbiblioteket Västernorrland är att främja skapandet av en tillgänglig biblioteksverksamhet med hög kvalitet för alla i Västernorrland. Rollen innebär också att stärka länets strukturer runt läsfrämjande för alla.

Anna ingår i två team med olika inriktningar; biblioteksutveckling och tillgängliga nyheter.

– Jag är väldigt stolt över att vara med och driva regionbibliotekets arbete för att främja tillgänglig läsning och biblioteksverksamhet i länet. Inom biblioteksutveckling jobbar jag med verksamhetsutveckling, kvalitet och samarbetsfrämjande aktiviteter. Inom tillgängliga nyheter är jag med och driver utveckling av det lättlästa nyhetsbladet Y-bladet och taltidningen Spotlight. Jag arbetar också med kommunikation och webbsidor för att skapa delaktighet och nå invånarna, säger Anna.

Några av faktorerna som är avgörande för Annas val av yrke och arbetsplats är att den har en kultur som präglas av tillit och engagemang men också möjligheten att jobba tillsammans med trevliga kollegor.

– Jag har väldigt intressanta, varierande och utmanande arbetsuppgifter. Att samarbeta med kommuner och civilsamhälle i hela regionen tillsammans med mina kollegor är verkligen jättekul, säger Anna.  

Startade som projektledare

Anna började sitt jobb inom Region Västernorrland som projektledare i ett projekt med syftet att främja läsning för barn och unga med funktionsnedsättning. I dag har hon fler och bredare arbetsuppgifter som hon tycker ger ett bättre helhetsgrepp.

– Att främja läsning för barn och unga med funktionsnedsättning är dock fortsatt prioriterat och är fortfarande något som finns bland mina arbetsuppgifter. För mig är det ett viktigt och ärofyllt uppdrag som bidrar till att öka jämlikheten i samhället, säger Anna.

Närmast kommer Anna från universitetsstudier där hon utbildade sig till sociolog, men hon har också jobbat många år med personer med funktionsnedsättning, både inom omsorgen och inom fritidsverksamhet. Steget från det till att jobba med biblioteksutveckling var inte så långt, och underlättades av Annas inställning till det nya jobbet.

– Jag vill slå ett slag för att våga fråga! Var öppen med det som är svårt och ta hjälp av kollegorna. Det öppnar både för fler perspektiv och stärker vi-känslan på jobbet, avslutar Anna.

Faktaruta

Namn: Anna Lundgren

Ålder: 27 år

Familj: Sambo och barn

Fritidsintressen: Läsa bra böcker, spela gitarr och vara ute i naturen

Det visste du inte om mig: Jag kan använda tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK) för att förstärka det jag kommunicerar. 


Tillbaka till toppen