Caroline Holmberg, specialistläkare i Region Västernorrland och överste Bohdan Boichukt
Caroline Holmberg, specialistläkare i Region Västernorrland och Bohdan Boichuk från den ukrainska gruppen deltog i gruppdiskussionen om situationen i Ukraina ur ett medicinskt perspektiv. Foto: Repower

Besök av krigssjukvårdare - "Vi behöver snäppa upp beredskapen”

2024-09-09 17:17

Det räcker inte att träna sig på sjukvård, utan det krävs också att den som ska vara krigssjukvårdare får utbildning att skjuta. Det var ett av många råd som 50 ukrainska krigssjukvårdare hade att ge Region Västernorrlands medarbetare vid sitt besök på sjukhuset under måndagen.

50 ukrainska krigssjukvårdare mötte medarbetare från verksamheten på sjukhuset i Sundsvall tillsammans med arrangörsstaben från organisationen Repower. Foto: Repower

När ukrainarna som vanligtvis tjänstgör vid fronten besökte sjukhuset i Sundsvall under måndagen var många av dem angelägna att hjälpa Region Västernorrland att förbereda sig inför en situation liknande den i Ukraina.

Lyckat besök

Under gruppdiskussionen blev den vita tavlan i sjukhusets utbildningssal, som var fylld till sista bänk, snabbt full. Det handlade bland annat om att kunna mobilisera ett sjukhus mycket snabbt och likaså utrymma det lika snabbt igen, utbilda civil sjukvårdspersonal och gömma de medicinska resurserna.

- Det var ett lyckat besök som gav insikter om att vi behöver snäppa upp vår beredskap. I en krigssituation går det inte att förlita sig på helikoptrar till exempel. Ett så här pass stort sjukhus blir en måltavla och vi måste gräva oss ner under sjukhuset, säger Roger Westerlund, områdesdirektör och initiativtagare till det ukrainska besöket.

Mångsidig återhämtning

Krigssjukvårdarna stannar i Västernorrlands län en vecka, som i första hand ska omfatta rekreation för soldaterna. De har med hjälp av frivilligorganisationen Repower fått möjlighet att lämna Ukraina för att återhämta sig i Norden.

- Här i Västernorrland har vi tagits emot på ett fantastiskt sätt. Vi bor vid Höga kusten och lokalbefolkningen har varit väldigt öppen för att stötta ukrainare från fronten med lokala aktiviteter som omfattar allt från klättring till ridning. Tillsammans med vad vi kan erbjuda genom våra psykologer blir det en mycket givande vistelse, säger Sebastian Lindström, som tillhör arrangörerna.

Bohdan Ostouschenko
Bohdan Ostouschenko ryckte in i kriget 2022, då han nyligen slutat universitetet och börjat regissera film. Han drömmer om att få göra filmer om Ukrainas historia och spegla det som inte förknippas med är krig.

Tillbaka till toppen