Fredrik Björck på kontoret
Fredrik Björck är verksamhetschef för kliniken för geriatrik, neurologi och rehabilitering.

Bättre strokevård i Västernorrland - tidsvinst som kan vara avgörande

2024-09-05 09:00

Nu kommer patienter som fått blodpropp i hjärnan vid stroke att kunna få avancerad akutbehandling vid sjukhuset i Sundsvall. Den första behandlingen genomfördes den 1 september med ett lyckat resultat.

På sjukhuset i Sundsvall har trombektomiverksamhet startat upp i höst vilket innebär borttagande av blodproppar i hjärnan. Detta sker genom ett nära samarbete mellan Norrlands Universitetssjukhus i Umeå, NUS, och det befintliga PCI-teamet vid sjukhuset i Sundsvall. Flera av regionens verksamheter samverkar i frågan då omhändertagandet av patienten omfattar ambulansvård, akutvård, strokevård, radiologi, interventionell kardiologi och narkos.

- När en person får en stroke på grund av en blodpropp i hjärnan ges propplösande behandling men i vissa fall måste blodproppen tas bort manuellt, så kallad trombektomi. Vi har hittills skickat trombektomifall till Umeå men behandlingen går nu i valda fall att utföra även i Sundsvall, berättar Fredrik Björck, verksamhetschef för kliniken för geriatrik, neurologi och rehabilitering.

Ger större jämlikhet i vården

Under en uppstartsfas kommer en neurointerventionist (en interventionell radiolog*) som står i beredskap att flygas ned från Umeå till Sundsvall för de patientfall som behöver trombektomi.

- Om en patient behöver en trombektomi är tidsaspekten direkt avgörande för möjligheten till överlevnad och tillfrisknande. Den långa transporttiden för patienten till Umeå ger dåliga utfall för patientgruppen i stort. Att kunna behandla patienter på fler sjukhus i Norrland än NUS är nödvändigt för att få en mer jämlik strokevård. På sikt är målet att sjukhuset i Sundsvall ska vara självgående och klara trombektomier med det egna teamet, säger Fredrik Björck.

Efter tio genomförda behandlingar ska en utvärdering göras på vårdkvalitet, patientnytta samt ekonomisk analys. Det pågår även ett arbete för att styra trombektomifall från sjukhuset i Sollefteå till Sundsvall då det skulle minska även deras tid till behandling.

"Stor betydelse för generationer"

Elina Backlund Arab, som är ordförande i Region Västernorrlands hälso- och sjukvårdsnämnd, har sett fram emot att trombektomiverksamheten i Region Västernorrland ska bli verklighet.

- Det här är något som politiken har beslutat om och arbetat för under flera års tid, därför är det extra efterlängtat och glädjande att vi nu kan erbjuda den här tidskritiska vården för strokepatienter i Västernorrland. Det här kommer att ha en stor betydelse för generationer av våra länsmedborgare, säger hon.

 

Fakta om trombektomi

  • Trombektomi är ett ingrepp där en blodpropp tas ut med hjälp av tunna verktyg, katetrar, som förs in via blodkärlen. Syftet med ingreppet är att återupprätta blodflödet för att rädda den påverkade delen av hjärnan efter en stroke.
  • De ekonomiska beräkningarna talar för att det nya konceptet ger ett billigare utfall tack vare undvikbar regionvård. Även samhällsnyttan är stor vid trombektomi, där Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, tidigare beräknat att varje genomförd behandling ger en samhällsbesparing om cirka 250 000 kronor.
  • PCI är en förkortning för Percutan Coronar Intervention, i dagligt tal ”ballongsprängning” för hjärtat.

Tillbaka till toppen