Maria Schön, Elina Backlund Arab och Jessica Myhr
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Elina Backlund Arab klippte band och skålade med Maria Schön, sjuksköterska, och Jessica Myhr, kurator.

Bandet är klippt på ätstörningsenheten

2024-01-09 16:56

Nu är ätstörningskliniken på sjukhuset i Sundsvall officiellt invigd. På måndag kommer de första patienterna.

- Tidigare har nationell högspecialiserad vård inte funnits på något sjukhus vid sidan av de största universitetssjukhusen i Sverige, sa Magnus Sjögren, klinikchef och initiativtagare, i sitt tal på invigningen.

För ätstörningar finns verksamheter inom högspecialiserad vård endast på två andra platser. Den nyinvigda kliniken i Sundsvall är dessutom helt unik genom ett antal platser som är öronmärkta för elitidrottare med allvarliga ätstörningar.

Vid tisdagens öppningsceremoni invigningstalade även Kristina Mårtensson, områdesdirektör för länssjukvårdsområde psykiatri och habilitering i Region Västernorrland och Elina Backlund Arab, socialdemokratisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

”Något nytt från början”

Jessica Myhr, som kommer vara kurator på kliniken, var full av förväntan när hon skålade för sin nya arbetsplats.

- Det här är en fantastiskt chans att få vara med om någonting helt nytt från början, säger hon.

Sjuksköterskan Maria Schön var en annan av medarbetarna på plats.

- Det känns omtumlande. Egentligen sökte jag hit av en slump, eftersom jag har erfarenhet av ätstörningar som anhörig. Professionellt är jag utbildad distriktsköterska och kommer till psykiatrin från somatiken.

Mix av professioner

Maria Schön berättar att varje profession har en egen funktion i vården av ätstörningar och det är en blandad mix av vårdpersonal som kommer att jobba på kliniken.

- Min somatiska erfarenhet är exempelvis nödvändig för att undvika så kallad refeeding, som kan uppstå när undernärda personer ökar sitt näringsintag.

Hon har varit anställd sedan i oktober förra året.

- Sedan dess har jag gått väldigt många utbildningar. Men på måndag är det dags - då får vi våra första patienter.


Tillbaka till toppen