Magnus Sjögren i korridor på ätstörningskliniken
Magnus Sjögren och den nya verksamheten flyttade in i sina lokaler på Sundsvalls sjukhus för ett år sedan.

Ätstörningskliniken jubilerar - ett år med nationell högspecialiserad vård

2024-12-02 08:00

Det har gått ett år sedan den helt nya kliniken för högspecialiserad vård för ätstörningar öppnade på sjukhuset i Sundsvall. Verksamhetschefen Magnus Sjögren konstaterar att vården uppnått de uppsatta målen.

Målsättningen för beläggningsgraden av vårdplatserna var 50 procent det första året och det har kliniken överskridit. Totalt sett har 19 patienter varit inlagda, i några fall upprepade gånger.

- Hos oss tar vi emot dem som är allvarligast sjuka och för att utvärdera vården görs symptomskattningar. De visar en tydlig förbättring med minskade ätstörningssymptom, säger Magnus Sjögren.

En av fem långvarigt sjuka

Alla tjänster på kliniken är tillsatta av ordinarie personal och medarbetarna har fått genomgå flera utbildningar.

Nu är utmaningen att nå ut bredare.

-  Vi bedriver vård för dem som är långvarigt sjuka och som inte blivit bättre genom vård i skola, öppenvård eller psykiatri. Enligt undersökningar gäller det en av fem patienter som vårdats för ätstörningar. Trots det är det relativt få som remitteras hit, säger Magnus Sjögren.

Fler behöver avancerad vård

Ätstörningskliniken kan ta emot patienter från hela Sverige. Magnus Sjögren tror att bristande uppföljningar av vård för ätstörningar inom regionerna kan göra att långvarigt sjuka inte fångas upp och remitteras vidare.

- Vi är en av fem regioner i Sverige som har nationellt högspecialiserade vård (NHV) för vuxna med ätstörningar. Min uppfattning är att det finns en bra grund för behandling av ätstörningar i regionernas egen verksamhet, men för att de ska börja remittera patienterna till NHV när den egna vården inte lyckats vända förloppet så krävs ett kulturskifte.

Öppnar för fler patienter nästa år

Eftersom verksamheten hunnit etablera sig och det finns ett stort behov av avancerad vård för ätstörningar är kliniken beredd att ta emot fler patienter nästa år. Bland annat finns två platser som är särskilt avsedda för elitidrottare med allvarliga ätstörningar, vilket inte finns inom NHV någon annanstans i landet.

Dessutom kommer verksamheten att utvärdera nya vårdformer.

Det är sannolikt att vi kan ta emot dagvårdspatienter och ge utökade konsultativa insatser till andra regioner, säger Magnus Sjögren


Tillbaka till toppen