Collage med sjukhusen i Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.

Arbetet med utredningen om sjukhusstrukturen behöver mer tid

2024-12-05 12:44

Hälso- och sjukvården behöver mer tid för sitt pågående arbete med strukturutredningen som berör länets tre sjukhus. I slutet av januari beräknas nu utredningen vara klar för att då lämnas över till den politiska processen. Den 11 mars ska regionfullmäktige ta ställning till förslagen i utredningen.

Anledningen till att hälso- och sjukvården vill ha mer tid för sitt arbete, som enligt den tidigare tidsplanen skulle vara klart i mitten av december, är för att hinna kvalitetssäkra underlagen ordentligt.

– Det är viktigt att vi lämnar över en utredning som är tillräckligt tydlig och väl underbyggd med fakta för att politiska beslut om framtidens sjukhusstruktur ska kunna fattas. Det har pågått ett omfattande och intensivt arbete med utredningen under hösten. Vi behöver nu ytterligare ett antal veckor för att säkerställa att alla delar hänger ihop och att beräkningarna av olika förslag verkligen stämmer, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg.

Många delaktiga i arbetet

Under arbetet har en bärande princip varit att utredningen ska hanteras av chefer och medarbetare som är närmast respektive uppdrag och frågeställning. Det är ett komplext arbete som involverat 100-tals medarbetare på alla sjukhusorter i totalt åtta olika delprojekt.

Strukturutredningen skulle enligt den tidigare beslutade tidsplanen behandlas av regionfullmäktige i februari. Nu flyttas en av de två sammanträdesdagarna från februarimötet till den 11 mars då frågan om den framtida sjukhusstrukturen i länet är tänkt att avgöras.

Viktigt att underlaget är kvalitetssäkrat

– Vi vill naturligtvis att det underlag vi ska fatta beslut kring är så korrekt och kvalitetssäkrat som möjligt. Nu säkerställer vi också att det finns en hel dag för ledamöterna i regionfullmäktige att i mars debattera och lägga förslag, vilket är viktigt för demokratin, säger regionstyrelsens ordförande Sara Nylund (S).

Utredningsarbetet kring den inriktning om länets framtida sjukhusstruktur som regionfullmäktige beslutade om i sommar har pågått i berörda verksamheter sedan början av hösten.

Verksamheterna ska bland annat ta fram konsekvensbeskrivningar på hur en strukturförändring kan genomföras i praktiken, med vilka resurser och med vilken tidplan. I det arbetet ingår risk- och konsekvensanalyser med särskilt fokus på det akuta omhändertagandet i hela länet, en robust ambulans- och transportverksamhet och beredskap i händelse av krig och kris.

Behöver bygga en långsiktig förmåga

– Våra utmaningar i länet är både stora och väl kända, bland annat har vi en allt äldre befolkning samtidigt som andelen yrkesverksamma minskar. Vi är dessutom den region med högst kostnader för sjukhusvård samtidigt som vi lägger minst resurser på primärvård i förhållande till invånarantalet. Därför behöver vi hitta lösningar för att långsiktigt kunna utföra vårt hälso- och sjukvårdsuppdrag med den kvalitet som krävs och med de resurser vi faktiskt har, säger Sara Nylund.

 


Tillbaka till toppen