Deltagare om praktiken

Här berättar några av deltagarna på yrkesutbildningen till köksbiträde om sin praktik i olika kök runtom i kommunen.

På kursen Världens kvinnor - yrkesutbildning till köksbiträde lär de sig allt om matlagning och köksarbete samtidigt som de får träna sig i det svenska språket, både på skolan och på praktikplatserna. Nedan kan du läsa två intervjuer med tidigare deltagare på kursen.

En kvinna står i kockmössa i ett kök och bredvid syns en stor kastrull med mat

Intervju med Poonya Lee

"Jag lär mig något nytt hela tiden"

Poonya läser kursen Världens kvinnor köksbiträde och har praktik på äldreboendet Båtsmanstorpet två dagar i veckan under vårterminen.

Hon har länge haft ett intresse för att laga mat och hon har även jobbat med att laga mat i kök tidigare. På kursen Världens kvinnor köksbiträde får hon tillsammans med sina kurskamrater lära sig allt hon behöver för att sedan kunna komma ut i arbetslivet som köksbiträde.

- På praktiken får jag göra allt möjligt; förbereda sallader, laga mat, packa varor och beställningar, lära mig att hålla koll på temperaturer och tänka på säkerheten i köket. Jag trivs jättebra och lär mig något nytt hela tiden, säger Poonya.

Hon berättar att hon hade praktik på Sörlidenskolan under höstterminen och hon märker skillnad på de olika arbetsplatserna. Jämfört med skolköket möter hon lite andra utmaningar på äldreboendet där hon är nu. Hon menar att de äldre äter lite annorlunda mat, det är viktigt med konsistenser och hon får lära sig ännu mer om allergier, specialkost och näringslära på äldreboendet.

Poonya kan inte välja ut något som är särskilt bra, allt är bra med praktiken. Men hon påpekar att hon är mycket nöjd med kursen då den innehåller just mycket praktik. Hon har anmält sig till en vikariebas och sökt sommarjobb och då arbetsgivare ofta frågar efter utbildning och erfarenhet inom köksarbete så känner hon att hon har en bra utgångspunkt för framtida jobb efter att hon är klar med kursen nu till sommaren.

- Jag skulle gärna fortsätta jobba på min praktikplats efter kursen är slut. Jag hoppas på det, men vi får se vad det blir framöver, säger Poonya.

En person står öser mat från en kastrull till en tallrik

Intervju med Hanae Aboud

”Här får jag bra erfarenhet”

Hanae läser samma kurs och har praktik på Höglidenskolan två dagar i veckan under vårterminen.

På sin praktikplats får hon göra alla möjliga saker. Hon får lära sig att förbereda sallader, kalla såser och laga mat som går att göra i ugn, men exempelvis soppor och grytor får de levererat från Parkskolan. Specialkost är en stor del av matlagningen på skolan och den hanterar de på en speciell plats i köket. Utöver att laga mat får hon även stå i matkön och servera, städa, diska och en annan viktig del är att hålla ett öga på vad som saknas och fylla på.

- Jag tycker det är roligt på praktiken och jag trivs bra med mina kollegor. Det bästa är att få lära sig mer svenska, träffa människor varje dag och att jag får bra erfarenhet, säger Hanae.

Hon berättar att hon under höstterminen hade praktik på restaurang Höjdpunkten på sjukhuset. Där trivdes hon också, men hon känner att praktiken på Höglidenskolan passar henne lite bättre. Skolan är mindre, hon får vara mer ute på golvet bland barnen och det är lite mer socialt. På skolan vet man också hur många besökare man kommer ha i matsalen, vilket hon tycker är skönt.

- Man tror att det är svårt till en början, men man behöver inte vara orolig. Det går bra och man lär sig eftersom, säger Hanae.

Hon har jobbat i ett mindre skolkök tidigare och inför praktiken trodde hon att det skulle vara svårt att vara i ett större kök. Men hon upptäckte snabbt att det var lättare än hon trodde. Hon får bra stöd och hjälp från kollegor och handledare. Hennes tips till andra är att fråga mycket, det är så man lär sig. Hanae säger slutligen att hon gärna skulle vilja fortsätta jobba på sin praktikplats om hon fick möjligheten. Oavsett så känner hon att hon får med sig gott om erfarenhet, vilket krävs för att söka sig vidare till jobb eller andra utbildningar.

Kontaktuppgifter till kursansvarig

Lena Zakrisson

Telefonnummer: 070-628 90 53

E-postadress: lena.zakrisson.oberg@rvn.se


Tillbaka till toppen