
Att skriva minnen
Vill du skriva om dina egna minnen, erfarenheter och upplevelser? Har du en släkting eller närstående vars berättelse du vill föra vidare? Att skriva minnen vänder sig till dig som vill skriva med dig själv eller en annan persons liv och erfarenheter som grund.
Under kursen får du möjlighet att bygga upp en skrivrutin, börja gräva i minnenas och arkivens skattkistor, samt verktyg för att göra din text mer levande. Genom respons på varandras texter och reflektioner kring frågor som berör skrivandet av ett verkligt liv, ges en god början på ditt biografiska skrivprojekt.
Formen kan vara olika, och är också något du får prova på under kursens gång: traditionell själv/biografi, memoar, autofiktion, litterär gestaltning, essä eller poesi. Vi lär oss också om skrivandets hantverk, för att göra din text tillgänglig för den läsekrets du vänder dig till. I kursen fokuserar vi på att hitta det som känns rätt för just ditt ämne, din ingång i skrivandet, och den egna kreativa processen. Att skriva om något självupplevt, eller om en annans verkliga liv har många olika sidor, den emotionella aspekten av att minnas och gräva i personliga dokument, gränsen mellan det personliga och privata, sanningsanspråket och hur omgivningen kommer att reagera på det man skriver, vad får man skriva? Alla dessa frågor, och fler behandlar vi under kursens gång.
Första terminen handlar främst om att gräva upp minnen och material, att släppa loss skrivandet och prova sig fram, medan andra terminen fördjupar och utvecklar skrivandet i ett eget skrivprojekt.
Kursmoment:
- Att börja skriva själv/biografiskt
- Inspiration, skrivprocess och skrivrutiner
- Biografiska former och genrer
- Research
- Sanning och konsekvens
- Skrivandets hantverk
- Dramaturgi och struktur
- L läsning och diskussioner av olika själv/biografiska texter
- Respons
- Redigering och bearbetning
Kurslitteratur:
Att skriva minnen, kompletterat med artiklar och utdrag ur relevant litteratur. Viss litteratur förväntas deltagarna införskaffa själva.
Kursupplägg:
Kursen är på 50 % och bedrivs huvudsakligen på distans med 9 närträffar (varav 7 äger rum på Hola folkhögskola och 2 består av studiebesök på litterära festivaler), med gästföreläsare, författarsamtal, gruppövningar, skrivarworkshops och responssamtal. Träffarna sker i regel på veckoslut, fredagar till söndagar med vissa avvikelser. Läs mer på sidan ”Obligatoriska träffar”.
Mellan träffarna har du, förutom egen studietid, digitala lektioner och grupparbeten.
I kursen ingår skolgemensamma temadagar som är viktiga grundbultar i folkbildningen. Vissa moment samkörs med andra litterära kurser på skolan.
Förkunskaper/krav:
- Undervisningen bedrivs på svenska.
- Du behöver en dator, webkamera och mikrofon för de digitala lektionerna.
- Då kursen ges på distans och använder plattformen Teams krävs god digital kompetens.