Beskrivning av närträffarna
Träff 1 - Vilda örter och folkmedicin
Fredag 11-16, lördag 10-16 och söndag 9-15.
Vi träffas i nämforsens örtagård för att skörda läkeväxter i naturen. Vi fokuserar på de örter som växter vilt. Denna första helgträff är en introduktion till kursen och örtmedicinen. Vi lär känna varandra och en handfull läkeväxter. Hur har vår folktradition och användandet av läkeväxter sett ut. Vi pratar om de många olika ingångar en kan ha när en studerar läkeväxter samt sätter på oss våra historiska glasögon, något vi kommer fortsätta med under första delen av kursen.
Kurshelgen kommer att innehålla:
- En introduktion till örtmedicin. Olika perspektiv på örtmedicin.
- Vi lär oss om de medicinala verkningarna hos några användbara svenska vilda örter. Sara George är med och ger sitt historiska perspektiv.
- Folktraditiom, hur såg användningen av läkeväxter ut förr? Var det bara vidskepelse och okunskap eller har vi saker att lära av våra förfäder? Vilken roll hade dåtidens kloka gummor och gubbar. Sara George ger oss en tur tillbaka i tiden.
- Tillverkning baserat på en äldre recept.
Träff 2 - Vinterapoteket och rotskörd
Vad tampas vi med under det långa vinterhalvåret här i norra Europa? Under denna helg testar vi ett gäng örter och beredningar för olika vinteråkommor såsom hosta, förkylningssymptom, feber, torrhet, självsprickor, dålig cirkulation, frusenhet och kalla händer/fötter. Vi pratar om nya rön och gamla huskurer. Vad fungerar och varför? Deltagarna får hem ett gediget vinterapotek för att själva ta reda på vad och hur de olika beredningarna och örterna kan hjälpa till i deras egna vardag. Här varvar teori med mycket praktik samt vetenskap och beprövad erfarenhet. Att använda växter i vårt vardags apotek har varit naturligt genom historien.
Dessutom besöker vi nämforshöjdens örtagård för att skörda rötter inför vintern. Vi lär oss om rotskördens principer och skördar ett gäng olika rötter som vi sedan kommer att använda under läsåret.
Exempel på tillverkning är:
- Fläderbärssirap
- Kådsalva
- Eldcider
- Cayennesalva
- Örthonung
- Teér
Dessutom kommer vi ha diskussioner om de örter vi testat på hemmaplan och kvällsaktivitet där vi knyter an till det pratat om folktro och hur man tidigare såg på läkning av sjukdomar. Vi har en kväll med örtigt pyssel i folktrons anda.
Träff 3 - En giftfri vardag
Denna helgträff gör vi en djupdykning in i tillverkningdjungeln. Det finns så många naturliga produkter en kan tillverka själv och denna kurshelg kan vara en välbehövd knuff i baken för att verkligen kunna göra hållbara val. En stor del av det utsläpp vi gör varje dag är i form av rengörings/skönhetsprodukter som inte är skonsamma för varken hud eller miljö.
Vi tittar på naturliga alternativ till flera av våra vardagsprodukter och vi diskuterar vad vi kan göra för att ställa om till en mer hållbar värld. I dag kan vi få tag på mycket naturliga råvaror, även naturliga sätt att konservera våra produkter har den moderna forskningen erbjudit oss. Vi utvärderar vad vi kan och vill byta ut i våra badrumsskåp, men utan pekpinnar och med lust och skaparglädje som drivkraft.
- Tillverkningsteori kring olika beredningsformer och diskussioner kring en giftfri vardag
- Råvarukännedom - Vad kan användas till vad och hur.
- Tvåltillverkning - produkten du kan använda till allt. Städa, diska, tvätta sin hud, sitt hår och sitt hem. Vi lär oss om olika sätt att tillverka tvålar och färga och doftsätta på naturligt vis.
- Fördjupning av vegetabiliska oljor
- Tillverkning av ett gäng olika produkter som du sedan får ta med dig hem för att testa och utvärdera. Exempel är rengöring, oljor, geléer, krämer och deodoranter.
- Spa-/bastukväll och tillverkning inför denna. Vi går igenom en ansiktsrutin med naturliga egentillverkade produkter.
- Kvällsaktivitet - Tillverka tvålfat
Med Ida Kjellholm (kursansvarig) och Maria Österberg som under många år haft fokus på tillverkning av naturliga egentillverkade örtprodukter för kropp, hår och hem.
Träff 4 - Örter för nervsystem, stress och nedstämdhet
Mini-retreat.
I dagens samhälle har stressrelaterade åkommor ökat i jämn takt. Det finns många örter som kan hjälpa oss både med de direkta symptomen som stressen medför men även vara ett stöd, tillsammans med andra åtgärder, för att lugna och läka ett nervsystem som fått arbeta hårt. Vår sömn kan bli störd, vår matsmältning kan påverkas, vi kan få spänningar, smärtor, huvudvärk, nedstämdhet och annat till följd av att vår kropp inte får den återhämtning den behöver. Här kan örterna vara en stor hjälp för oss för att bryta en negativ cykel. Den här helgen är även tänkt som ett litet återhämtnings-retreat där vi ska testa att med hjälp av örterna komma ned i varv och försätta oss i avkoppling och vila.
De allra flesta människor idag har själva eller känner någon som går igenom en stressproblematik. Vi kommer att dela erfarenheter och prata om stress och dess konsekvenser samt utvärdera vad vi kan göra i våra egna liv. Denna helg kommer vi att tillbringa på vackra Gröna Huset i skogsnäs, för att ha en egen trygg oas att dela erfarenheter och få ta del av den vilsamma atmosfären där.
”Kroppen och psyket är varandras speglar. När vi påverkar kroppen med örter, så påverkar vi även dess spegel, psyket, på liknande sätt".
Kvällsaktivitet och morgonaktivitet kommer att vara del av denna helg.
Träff 5 - Önskehelg, deltagarnas val samt aktiva ämnen i örter och örternas smak
Denna kurshelg binder samman mycket av det som dykt upp under kursens gång och det finns en möjlighet att ge extra utrymme åt behov och önskemål som dykt upp längst kursens gång.
Olika begrepp om verkningar och aktiva ämnen kommer ha florerat i böcker och föreläsningar på distansdelen och nu det är rätt tid att gå in i detta lite mer. Aktiva ämnen är inte allt för att förstå örternas verkan. Men genom att ha en grundläggande kunskap om örternas aktiva ämnen kan vi förstå dem lite bättre, och förklara mer för både oss själva och andra. Vetenskapen och dess mätmetoder kan ge oss större förståelse för läkeväxternas användningsområden och varför vissa saker fungerat i århundanden, även då vi hade andra förklaringsmodeller. Dessutom ger det en mycket större djup och förståelse av läkeväxternas funktioner om en förstår örternas verkningar, inte bara dess användningsområden.
Vi lär oss också mer om örternas smak. Hur kan en förstå örterna utifrån hur de smakar? Efter ett tag lär du dig hur tre viktiga områden; aktiva ämnen, verkningar och smak, hänger ihop.
Under denna helg finns även utrymme för önskemål från deltagare, varför det inte är helt skrivet i sten vilka teman som kan komma upp. Ofta vill deltagare testa fler örtrecept under handledning, bli tryggare i olika beredningar eller fortsätta med något tema de inte har fått nog av.
Träff 6 - Vilda växter i matlagning- som krydda och föda
Hur vi kan integrera de vilda smakerna i köket har varit på modet de senaste åren. Många kockar intresserar sig för den speciella och annorlunda smakpalett det vilda köket kan erbjuda. Det är även många som har öppnat ögonen för de många alternativa ”grönsaker” som växer i vår omgivning och är fria för oss att använda i vår kost. Flertalet nya böcker inom området har givits ut de senaste åren och kanske sker det sakta ett uppvaknande kring hur mycket av det vilda som finns tillgängligt att använda i vår matlagning.
Temat för helgen är hur vi kan använda oss av dessa spännande och nyttiga växter i vår kost, både för att sätta smak och färg men även för näring och fin ekologisk mat. Den handlar om hur vi kan integrera det vilda i vårt vardagskök tillsammans med andra råvaror.
Under helgen går vi växtvandringar, presenterar egna arbeten och som en otroligt fin avslutning på en intensiv kurshelg lagar vi tillsammans en makalös ogräsbuffé på det som växer i markerna just då. Jag lovar att ni kommer att häpna över alla godsaker. Vad sägs om friterade strutbräken, nässelgnocci, kirskålslasagne, kakor med rönnknopar och älgört och björksaft? Ja, säg vad vi inte har testat på dessa år av fantastiska ogräsbufféer.
Vi tar del av olika matkreatörers vilda recept genom lagning och vi utformar nya recept utifrån tillgången där just vi befinner oss. Vi kommer ha tjuvstartat med egna vilda beredningar på hemmaplan som vi smakar under ogräsbuffen.
Träff 7 - Örtagårdens örter (Nämforshöjdens örtagård)
Vi ses i Nämforshöjdens örtagård för att djupdyka i odlingsteori, örtagårdens möjligheter, vårbruk i örtagården, örtagårdsdesign och allt annat som hör att driva en örtagård till.
Under kursens gång har vi lagt mycket tid på de vilda växterna, men väldigt ofta kommer de odlade läkeväxterna att ha kommit på tal, eftersom de är så viktiga. Denna helg är det dags att ge dessa odlade kompisar allt utrymme, för med hjälp av de odlade växterna får vi större möjligheter till bredd på våra användningsområden med örter. Det går att odla och etablera otroligt många läkeväxter, även i de högre odlingszonerna i Sverige. I Nämforshöjdens örtagård finns uppåt 80 olika arter medicinalväxter som växer och frodas och är etablerade sedan några år tillbaka. Denna helg kommer vi integrera all den odlingsteori och praktik som vi haft på distansen innan denna träff. Vi kommer dessutom att ha ett ört-byte då de flesta elever kommer att ha förkultiverat, avhärdat och skött 1-3 läkeväxter hemma och tagit med sig. Det brukar resultera i att de som vill kommer hem med starten på en liten örtodling, om det sker på en balkong, i sin egen trädgård eller hos någon man känner spelar ingen roll, men vägen ligger öppen.
Vi lär känna många av örtagårdens örter i början av sin livscykel. Vi får dessutom chansen att se samma örtagård igen i vårskrud, som den frodiga vi startade att skörda i under augustiträffen och lära oss hur vi bäst får växterna att trivas och etablera sig i våra egna odlingar. På så vis knyter vi ihop säcken efter ett förhoppningsvis underbart läsår tillsammans.