Kursplan Återbrukshantverk och cirkulärt entreprenörskap

Målgrupp

Du som är intresserad av återbruk, hantverk/slöjd och att starta en egen verksamhet inom dessa områden.

Deltagarantal 

20 personer

Omfattning 

25% studietakt. Distanskurs med fem träffar per termin, lördag-söndag. Kursen är ej studiestödsberättigad.

Kurstider läsåret 2024

Vår: 2024-01-12–2024-06-14
Höst: 2024-08-02–2024-12-17

Serviceavgift

600 kr per termin. Avgiften täcker kostnader för studieresor, service, kopiering, studiebesök, deltagarförsäkring m.m.

I så stor mån som möjligt så använder vi oss av gratismaterial och verktyg som redan finns på skolan, men mindre mängder material kan behöva köpas in utöver det som ingår i kursavgiften om vi inte kan få tag i det som önskas via våra nätverk. Beslut om detta görs i samråd mellan kursdeltagarna.

Du betalar själv för dina resor till Hola eller den plats där en kurshelg startar, samt kost och logi på Hola för träffarna om du väljer att bo på skolan.

Syfte

Kursens syfte är att ge deltagarna möjlighet att lära sig olika återbruks- och slöjdtekniker samt ge dem kunskaper i produktutveckling, företagsekonomi och marknadsföring för att kunna starta en egen verksamhet. Målet är att varje deltagare ska ha de kunskaper som behövs för att starta ett eget återbruksföretag.

Förkunskapskrav

Inga formella krav men gärna ett stort intresse för hantverk och återbruk. Vi strävar efter att få en blandad grupp där deltagarna har olika bakgrund och erfarenheter för att på bästa sätt komplettera varandra.

Kursinnehåll

Du får lära dig återbruks- och slöjdtekniker för att kunna reparera och skapa nytt av olika material. Parallellt med detta jobbar du under termin ett på ett eget projektarbete där du fördjupar dig inom en teknik eller ett material som du själv väljer. Under termin två får du utforma en egen affärsplan och ta dina kunskaper vidare till ett eget företagande.

Vi kommer bland annat att prova på följande:

  • Grundläggande textil- och läderhantverk
  • Reparera cyklar
  • Testa smide
  • Byta sladd i lampor + renovera lampskärmar
  • Designa med skrot
  • Väva och fläta med olika material (garn, tygtrasor, plast)
  • Plåt- och trådslöjd
  • Upcycling av kläder
  • Renovera en stol och dess klädsel (enklare tapetserarjobb)
  • Snickra av restvirke (bygga låda, odlingsbänk, pall eller liknande)
  • Täljning, bushcraft och borstbindning

Övrigt kursinnehåll:

  • Projektarbete termin 1 - utforska ett material eller en teknik
  • Projektarbete termin 2 - Starta egen verksamhet
  • Föreläsningar och studiebesök hos återbrukshantverkare och butiker
  • Konsumtionens påverkan - hur kan vi göra om och göra rätt?
  • Företagsekonomi och egen affärsplan
  • Försäljningskanaler
  • Marknadsföring online och offline
  • Produktutveckling

Upplägg 

Kursen ges på distans med totalt tio fysiska helgträffar, och fyra digitala distansträffar (två per termin).

Under träffarna kommer vi att varva praktiska övningar, studiebesök, föreläsningar, teoretiska pass samt samtal och erfarenhetsutbyte kopplat till kursens studieämnen. 

Mellan träffarna kommunicerar vi med hjälp av folkhögskolans digitala lärplattform där vi utbyter erfarenheter i textform. Litteraturstudier och kortare skriftliga inlämningsuppgifter ingår och du kommer att få redovisa egna projektarbeten i ett format som passar dig (video, foto, text + föremål du tillverkar).

Innehåll fysiska kursträffar (lördag-söndag)

Termin 1 - Hantverkstekniker

27-28 Januari:

Välkommen till kursen, slöjda med “skräp” (för att komma igång med något praktiskt direkt), översikt återbrukshantverk, så funkar lärplattformen, genomgång av hemuppgifter till nästa träff, plan för eget projektarbete för terminen. Grundläggande textil- och läderhantverk. Skära till och sy enkla sömmar. Du får material till en egen tygväska att förvara dina alster och verktyg i under kursen. (Sys färdigt för hand eller på maskin).

24-25 Februari:

Tema möbler och trä. Snickra med spillvirke. Renovera en stol. Våga dela det du gör - grunder digital marknadsföring. Välja tema för ditt projektarbete.

23-24 Mars:

Tema väva och fläta. Vi väver och flätar föremål med olika material som tygtrasor, plast, kablar och garn. Du lär dig hur du kan väva utan vävstol och olika tekniker för korgflätning.

27-28 April:

Tema cyklar: Lär dig grundläggande reparationer som att laga/byta däck, justera växlar och bromsar. Designa om en cykel med återbruksmaterial, till exempel måla om den, göra ett fint sadelöverdrag eller klä handtagen med läder. Konsumtionens påverkan.

1-2 Juni:

Tema plåtslöjd, trådslöjd och smide. Vi gör enkla föremål i luffarslöjd och får prova på smide med och utan ässja. Redovisning projektarbete söndag.

Digitala träffar termin 1:

17 januari och 12 april (gemensam med Odla i Norr).

Termin 2 - Entreprenörskap

17-18 Augusti:

Studiebesök Re:Store i Härnösand lördag + praktisk workshop på plats. Tema belysning: Byt sladd och sockel i en lampa + skapa en kreativ lampskärm (eller renovera en befintlig). Söndag: Affärsplan och företagsekonomi, samarbeten med andra. Försäljningskanaler. (Söndagen delvis tillsammans med Odla i Norr.)

14-15 September:

Tema täljning, bushcraft och borstbindning. Vi slöjdar med det som finns gratis i naturen. Fortsättning företagsekonomi: uppföljning på arbetet från förra träffen. 

12-13 Oktober:

Tema kläder och accessoarer: Gör om ett klädesplagg. Skapa accessoarer av olika material. Produktutveckling: designa, testa, kostnadskalkyl.

16-17 November:

Tema upcycling av hushållsföremål och heminredning: Måla om glas och porslin, snygga till en spegel eller kanske rama om en tavla? Marknadsföring online och offline.

14-15 December:

Redovisning av egen affärsplan och verksamhet samt produkter/prototyper du har tagit fram. Gemensam återbruksjulmarknad på Hola.

Digitala träffar termin 2:

25 september och 4 december.

Obligatorisk litteratur

Litteraturlista kommer senare. Främst kommer kursen att använda sig av digitalt studiematerial.


Tillbaka till toppen