Obligatoriska närträffar läsåret 2025-2026
Kursplanen är preliminär. I början av läsåret så bearbetas kursplanen tillsammans med kursdeltagarna. Vissa teman kan tillkomma, andra kan tas bort. De kan också flyttas till annat kurstillfälle.
Höstterminen 2025
21 augusti (online)
Introduktion och planering.
22-24 augusti
Fruktträdsbeskärning. Slåtter, knackelie. Holistiskt sammanhang.
19-21 september
Kompost, bokashi och biokol. Mustning och pastörisering av äpplen. Tälja i färskträ. Globala perspektiv på hållbarhet och självhushållning. Allemansrätten. Skogsbruk och skogsekologi.
17-19 oktober
Livsmedelsförädling; mjölksyrning av grönsaker. Grönsaksodlingens grunder – i teori och praktik. Jordens näringsväv. Praktiska odlingsförberedelser. Jordkällare.
14-16 november
Slakt och styckning (får, höns, kanin), eller egen fördjupning: veganska proteinkällor. Djurskötsel.
12-14 december
Hantverk, återbruk och reparationer.
Videomöten under höstterminen:
Torsdagar kl 18.30-20.30.
Datum: 21/8, 4/9, 25/9, 9/10, 23/10, 6/11, 20/11, 4/12, 17/12.
Vårterminen 2026
9-11 januari
Demokrati, beslutsfattande och hållbara grupper.
6-8 februari
Livsmedelsförädling; mejeri, tunnbröd. Annan livsmedelsförädling. Permakultur.
27 februari - 1 mars
Hus, bygge och energigemenskaper. Förkultivering och planering av grönsaksodling. Fröbyte.
27-29 mars
Fårskötsel. Tova ull. Skinngarvning. Permakultur.
17-19 april
Byggnadsvård. Fönsterrenovering. Biodling. Holadagen.
8-10 maj
Växthus. Skogsträdgård. Vilda örter och örtagård. Timring.
29-31 maj
Holistisk bete, flytta djur, sådder och utplantering. Uppsamling av frågor och behov från året.
Videomöten under vårterminen:
Torsdagar kl 18.30-20.30.
Datum: 9/1, 30/1, 13/2, 20/2, 13/3, 20/3, 3/4, 24/4, 8/5, 22/5, 3/6.