En stor grupp deltagare poserar glatt för kameran framför en gul skolbyggnad.
Deltagare och personal från kursen Summercamp Spelutveckling.

Lyckad sommarkurs i spelutveckling lockar ungdomar till fortsatta studier

2024-08-20 09:57

För tredje året i rad har Hola folkhögskola arrangerat summercamp i dataspelsutveckling. Totalt har 13 deltagare slutfört kursen och samtliga går nu vidare till fortsatt sysselsättning eller studier.

- Vi är nöjda men också ödmjuka inför det fina resultatet - det är ju deltagarna som har gjort det största jobbet. Vi tror mycket på den här satsningen där vi krokar arm och samarbetar för den här målgruppen, säger Lea Kinnunen rektor på Hola folkhögskola.

Sommarkursen möjliggör framtida studier

Den studiemotiverande kursen i spelutveckling för personer mellan 18-29 år arrangeras i samverkan med FCV Sverige och Kramfors kommun. Målet med Summercamp är att bryta utanförskap och skapa utbildnings- och arbetstillfällen för unga vuxna. Under åtta veckor ges kursdeltagarna förutsättningar att utvecklas, blomma upp och bli motiverade till fortsatta studier. De har bland annat fått lära sig grundläggande programmering, speldesign, digital grafik, pitchteknik samt spelindustrins utveckling. De har även hunnit utveckla egna spel.

Spelutveckling kombineras med vägledning

Lars Lundqvist, grundare och ägare av FCV Sverige som har utvecklat konceptet, lyfter vikten av samverkan mellan olika aktörer samt kombinationen spelutveckling tillsammans med studie- och yrkesvägledning.

- Summercamp är ett bra exempel på när flera aktörer gör gemensam sak för att nå ett mål, i samverkan kommer vi så mycket längre. Hundra procent av kursdeltagarna går nu vidare till fortsatt sysselsättning eller studier. Det är mycket tack vare den ökade motivationen på individnivå och de möjligheter som den här kursen visar på, säger Lars. 

Nöjda deltagare

De goda effekterna bekräftas även av tidigare kursdeltagare. Robin Högberg, som gått Summercamp i föregående omgång, berättade om hur kursen förändrat hans framtid.

- Att delta i Summercamp är det bästa beslut jag någonsin tagit. Innan visste jag inte vad jag ville göra riktigt men när jag gick Summercamp visade det sig att det fanns så många dörrar att öppna. Jag hade den bästa tiden i mitt liv, träffade vänner som jag kommer att vilja behålla resten av livet. Det motiverade mig att vilja gå vidare. Jag har nu även gått Allmän kurs och läst upp mina behörigheter från gymnasiet och nu har jag kommit in på den tvååriga kursen Indiespelutveckling, säger Robin.

Utöver kursaktiviteterna erbjuder konceptet med Summercamp även kvällsaktiviteter för att främja gemenskap, motivation och samhörighet bland deltagarna som har möjlighet att äta och bo på skolans internat.

- Jag ville inte göra någonting tidigare och var väldigt skoltrött. Sedan fick jag höra talas om Summercamp. Nu efter kursen känner jag att jag verkligen vill mer och att det skulle vara bra för mig att fortsätta vara här och studera, avslutar Kata Malmberg, en av årets kursdeltagare.

Läs mer om kursen Summercamp Spelutveckling här:

Summercamp Spelutveckling


Tillbaka till toppen