Kursinnehåll Scentekniker för teater och turné
- Ellära - 20 yhp
- Ljudteknik - 50 yhp
- Ljusteknik - 50 yhp
- Lärande i arbete LIA - 140 yhp
- Scenteknik och hållbar arbetsmiljö - 40 yhp
- Turné och logistik - 40 yhp
- Video- projektions- och mediateknik - 20 yhp
- Examensarbete - 40 yhp
-
Ellära - 20 yhp
UppGer ej behörighet som elektriker men bidrar till säkerhet, riskanalys och generell förståelse för den scentekniska helheten.
Kursmoment:
- Elsäkerhetsverkets krav och säkerhetsföreskrifter.
- Grundläggande kunskaper om enfas och trefassystem.
- Elektriska och elektromekaniska komponenter.
- Att räkna på förbrukning kontra elanläggningens dimensionering.
- Typer och dimensioner av kablar och olika kontakter.
- Mätningar och beräkningar av el med hjälp av instrument.
-
Ljudteknik - 50 yhp
UppKunskap om hur ljud kan användas till olika typer av produktioner, hur ljudmiljöer skapas, samt vilka mjuk- och hårdvarulösningar som krävs utifrån olika krav som ställs i produktionssammanhang.
Grundläggande kunskap om olika typer av ljudriggar, PA, mixers, mikrofoner, högtalare och förstärkare.
Projektarbete där du som studerande får producera en ljudmiljö utifrån givna scenarion.
-
Ljusteknik - 50 yhp
UppGrundläggande kunskap om de tekniska komponenterna för ljusteknik, hur de används och anpassas till det konstnärliga uttrycket i olika scenproduktioner.
Kursmoment:
- Avläsning från ljusritning
- Olika typer av ljusbord
- Koppling av ljus via DMX
- Patchning av olika typer av ljus
- Styrning av rörligt ljus, färger och fokus
- Felsökning i det tekniska ljusschemat
Kursen innehåller ett projektarbete där du som studerande får planera och genomföra en ljussättning utifrån en text eller ett musikstycke.
-
Lärande i arbete LIA - 140 yhp
UppLIA - period 1
Syftar mot att få en branschförankrad inblick och förståelse för helheten i ett produktionsteam och de faktorer som styr det praktiska arbetet kring en scenproduktion vid event, föreställning eller teater.
Kunskaper och färdigheter utvecklas genom handledd vägledning i olika delar av scenbygge, konstruktion och teknisk samordning. Du som studerande ska delta i planering av projekt och logistik för aktuellt pågående projekt och utveckla förståelsen för helheten i produktionen.
LIA - period 2
Syftar mot en kunskapsfördjupning inom projekt- eller turnéplanering och ledning, samt utveckla färdigheter i tillämpning av scen-, konstruktions-, ljud-, ljus- och projektionstekniska moment.
Under denna period ska den studerande öva på att självständigt planera, genomföra och utvärdera delar av produktionsmoment i samråd med vägledande handledning. Den studerande analyserar självständigt sina kunskaper och färdigheter i rapportform för utvalda moment under perioden.
-
Scenteknik och hållbar arbetsmiljö - 40 yhp
UppSyftet är att erhålla kunskaper och färdigheter i riggteknik, scen- och ställningsbygge, förståelse för konstruktion, hållfasthet och materialval samt riskanalys. De studerande får färdigheter i att sätta samman tross samt att sätta sling och andra upphängningsanordningar, samt kunskaper i säkerhetsanordningar och brandsäkringar.
Kursen ger grunderna för hur IT-nätverk är uppbyggda, hur de fungerar och de olika komponenter som ingår. Uppbyggnad och driftsättning av LAN (switch, router), konfigurering av nätkomponenter.
Kunskap om olika scenmaskinerier: manuella och motoriserade.
-
Turné och logistik - 40 yhp
UppKursen syftar mot att snabbt tillskansa sig en helhetsbild i en produktion, förstå teknikerns logistiska roll i ett konstnärligt sammanhang, organisera produktionens olika komponenter utifrån tänkt lastutrymme, samt färdigheter i fackmässig kommunikation.
Kursmoment:
- Organisatorisk ledning och samordning av turnerande arbetsgrupp.
- Säkerhet och riskbedömning kring brand, scen och publik i olika typer av lokaler/byggnader.
- Logistisk planering av olika riggar, ljud- och ljuskomponenter, scenografi samt ställnings- och scenmoduler, så att det säkerställs att allt kan packas, lastas och transporteras korrekt.
- Budgetarbete och ekonomisk uppföljning i en turnéplan.
-
Video- projektions- och mediateknik - 20 yhp
UppSyftet är att ge den studerande kunskap och färdigheter i grundläggande video-, bild-, projektions- och mediateknik för scen och teater. I kursen läggs stor vikt vid att förstå den konstnärliga samverkan mellan teknik och scenografiskt uttryck.
Kursen utvecklar genom praktiska övningar de studerandes färdigheter i programmering av video för scenföreställningar med projektorer, bildskärmar och video- och bildredigeringsprogram.
Kursen innehåller ett projektarbete där du som studerande får planera en produktion med olika media, utifrån en text eller musikstycke.
-
Examensarbete - 40 yhp
UppStuderande på utbildningen genomför ett projekt eller en undersökning med stöd av metoder, arbetsrutiner, yrkeskompetens från genomförda kurser och litteratur från utbildningen.
Syftet är att undersöka eller påvisa färdigheter inom scenproduktion, vilket leder till ytterligare fördjupade kunskaper inom det utvalda området. Denna kurs kan genomföras som ett avgränsat projekt, produktion eller vara en fördjupning inom något av de specialiserade ämneskurserna.