Allmän kurs Gymnasienivå - Sundsvall
Allmän kurs gymnasienivå vänder sig till dig som vill komplettera dina gymnasiebetyg och skaffa dig grundläggande behörighet för att kunna studera vidare på högskola eller universitet eller för att lättare få ett jobb.
Plugga in dina betyg på Allmän kurs
Denna kurs vänder sig till dig som har ofullständig gymnasieexamen. Studierna sker i en trivsam miljö där du ges den stöttning du behöver för att nå just dina mål. När du börjar utbildningen utformar du tillsammans med din klassföreståndare en studieplanering utifrån dina tidigare studier och erfarenheter.
På Allmän kurs läser du de behörighetsgivande ämnena på gymnasienivå i temablock (ämnesövergripande) istället för att läsa till exempel svenska eller samhällskunskap enskilt på schemat. Förutom studier är det för oss viktigt att du som individ utvecklas på det personliga planet och vi arbetar aktivt för att du ska få en stärkt självkänsla och växa som människa under din studietid.
I kursen ingår även schemabrytande aktiviteter som föreläsningar, projektarbeten, studiebesök, friluftsdagar, gemensamma aktiviteter med mera.
Inriktning på Allmän kurs
När du söker till Allmän kurs i Sundsvall kommer du välja en inriktning. Vi kommer att ha inriktning en dag per vecka. Inriktningen blir ett komplement till dina studier för att uppnå grundläggande behörighet, du kan välja mellan:
Äventyr och uteliv
Inriktningen vänder sig till dig som vill lära dig mer om olika sporter och friluftsliv i ett socialt sammanhang samt utveckla dina sociala förmågor i en naturnära miljö.I denna inriktning har vi två fokusområden; naturnära äventyr och aktiviteter som del av en aktiv livsstil.
Naturen är en källa till välmående och inspiration. Vi kombinerar vackra naturupplevelser med vårt intresse för äventyr och uteliv. På våra utflykter kommer vi att testa på enkelt friluftsliv. Det vill säga allt från enklare skogspromenader till längre vandringar, hur man gör upp eld, bygger vindskydd, läser kartor och orienterar sig i skog och mark. Du kommer att bli erbjuden frivilliga kvällsaktiviteter och eventuella övernattningar i skog och mark. Inga förkunskaper krävs, men grundläggande utrustning som rejäla skor och slitstarka kläder är att föredra.
I denna inriktning kommer du också få prova på olika sporter och aktiviteter. Vi anpassar aktiviteterna utifrån gruppen och väder. Tidigare har vi provat på sporter såsom skateboard, repklättring, hinderbana, skridskor och slalom. Vilken typ av aktivitet vill just du prova på?
Fotografering
Inriktning mot fotografering vänder sig till dig som vill utveckla ditt fotointresse. Vi kommer att lära oss grundläggande tekniker i fotografering tillsammans och dela med oss av våra kunskaper till varandra. Vi kommer att variera undervisningen med lektionspass i klassrummet med praktiska övningar ute i samhället
I undervisningen delas vi in i mindre grupper. Ett uppdrag kommer att vara att följa inriktningen friluftsliv och dokumentera deras aktiviteter, därefter kommer gruppen att jobba med bildredigering och diskutera resultatet med syfte att publicera visst innehåll på våra sociala medier. Utöver detta kommer grupperna också att lära sig olika kameratekniker.
Musik
Inriktningen vänder sig till dig som vill lära dig mer om musik och hur det är att musicera i ett socialt sammanhang, samt utveckla dina sociala förmågor i en kreativ miljö.
Musik och samspel
Under dessa inriktningstimmar får du lära dig mer om musik och samspel ur ett lustfyllt perspektiv. Vi kommer att lära oss grundläggande kunskaper om musik och hur det är att spela tillsammans i ensembleform. Du kommer bland annat att få prova på:
- Ackord på gitarr, eller piano
- Grundläggande musikteori
- Genrekännedom
- Kreativt låtskrivande
Inga förkunskaper krävs. Det du däremot behöver är en nyfikenhet att utmana dig utifrån dina idéer och tankar. Målet är att ge dig en försmak i hur det kan vara att uttrycka sig på ett instrument eller med rösten. Fokusområdet på kursen är praktisk tillämpning, det vill säga att vi utforskar de olika instrumenten tillsammans.
Bild och form
Här får du chans att prova olika material och tekniker inom kreativt skapande, så som teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete (skulptur och modeller).
Vi kommer även att fundera och titta på
- hur former och färger kan påverka oss.
- hur kan vi förmedla en känsla eller förstå vad andra känner genom en bild?
- varför det är så läskigt att visa upp något man gjort?
- hur samhället har påverkat oss med bilder.
Välkommen att hänga på och utforska nya sidor hos dig själv!
Grundläggande behörighet
På Allmän kurs gymnasienivå läser du bland annat följande ämnen, som vilka är de som krävs för att du ska upppnå grundläggande behörighet:
- Svenska alternativt Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Matematik 1a / b / c
- Engelska 5 och 6
- Naturkunskap 1a1
- Samhällskunskap 1a1
- Religionskunskap 1a1
- Historia 1a1
Studieomdöme och behörighet
På folkhögskola ges inga betyg. Istället får du som deltagare ett studieomdöme, som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Vid avslutad Allmän kurs gymnasienivå får du också ett behörighetsintyg som visar vilka ämnesbehörigheter du uppnått. För att kunna söka högre studier måste du ha uppnått grundläggande behörighet, och ibland också uppnått särskild behörighet i andra ämnen som exempelvis högskolan har som antagningskrav, samt fått ett studieomdöme och uppnått omfattningskravet. Det är med ditt studieomdöme och behörighetsintyg, som du söker dig vidare till högre studier, exempelvis högskola. Det gör du då via en särskild urvalsgrupp – folkhögskolekvoten (BF).
Behörighet och omfattningskrav på folkhögskola
Kursstart
Vi har antagning för Allmän kurs gymnasienivå vid höstterminens början i augusti. För att söka till Allmän kurs gymnasienivå krävs att du har godkänd grundskoleexamen.
Ansökan för höstterminen 2025 öppnar i början av januari.
Kostnad och CSN
Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en läsårsbaserad serviceavgift om 1500kr/termin. Kursen är berättigad till studiemedel som du själv söker via CSN:s webbplats.
Dokument som ska laddas upp vid ansökan
Betyg och/eller övriga handlingar
I din ansökan ska du bifoga dina betyg och/eller övriga handlingar som styrker din behörighet.
Personbevis
I din ansökan ska du även bifoga ditt personbevis. Detta laddar du själv ner på Skatteverkets hemsida.
Om du har frågor
Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta kursansvarig.
Therese Stenberg
E-postadress: therese.stenberg@rvn.se