Framtidens sjukhusstruktur - frågor och svar
Här hittar du svar på de vanligaste förekommande frågorna om framtidens sjukhusstruktur i Region Västernorrland.
Sidan uppdaterades 2025-03-18 klockan 08:30
- 01. Varför har den här utredningen gjorts?
- 02. Vilka är de viktigaste slutsatserna som utredningen kommit fram till?
- 03. Vilka är de viktigaste förslagen i strukturutredningen?
- 04. Hur ser tidplanen ut?
- 05. Vad har den fördjupade utredningen fokuserat på?
- 06. När fattar politiken beslut om sjukhusstrukturen?
- 07. Vad har utredningen kostat?
- 08. Vad innebär dialogen med Sollefteå och Kramfors kommuner?
- 09. Hur påverkas sjukhuset i Sollefteå av förslagen i utredningen?
- 10. Kommer den medicinska säkerheten påverkas av förändringarna?
- 11. Hur påverkas patientsäkerheten?
- 12. Vad kommer att finnas kvar på sjukhuset i Sollefteå enligt förslaget?
- 13. Vilka patienter kommer att kunna få vård på akutmottagningen i Sollefteå egentligen?
- 14. Hur ska svårt sjuka barn få ett fungerande akut omhändertagande om barnläkare i beredskap tas bort (och två vårdplatser)?
- 15. Kommer ambulansen ha resurser/kapacitet för att transportera alla patienter?
- 16. Kommer det vara patientsäkert att transportera svårt sjuka och skadade patienter så långa sträckor utan att de först stabiliseras på sjukhuset i Sollefteå?
- 17. Kan ni garantera att ALLA invånare i Västernorrland får den akutvård som behövs inom den gyllene timmen?
- 18. Kan ambulansen verkligen ta hand om svårt sjuka patienter?
- 19. Kommer sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall ha tillräckliga resurser för att kunna ta emot alla patienter som tidigare tagit emot på sjukhuset i Sollefteå?
- 20. Hur påverkas jag som patient om jag väntar på en planerad operation?
- 21. Hur har ni arbetat med patientsäkerhetsrisker?
- 22. Vad innebär den här så kallade selekteringen av patienter som föreslås?
- 23. Vad kommer hända med strokevården? Kommer man kunna få ett akut omhändertagande vid stroke?
- 24. Kan verkligen IVA och narkosläkare avvecklas – utan att den medicinska säkerheten påverkas för patienterna?
- 25. Kan sjukhusets verksamheter avvecklas i ljuset av de krav på kris- och krigsberedskap som finns?
-
01. Varför har den här utredningen gjorts?
UppUtredningen speglar vårt behov av förändringar inför framtiden. Västernorrland har en av de högsta kostnaderna för sjukhusvård i landet. Samtidigt har vi en primärvård som är en av de lägst finansierade i landet - den vård majoriteten av våra invånare har behov av. Åldersgruppen 80+ växer och den ålderskategorin har också ett större och mer komplext vårdbehov. Vi blir också färre i arbetsför ålder vilket innebär att färre ska vårda fler.
Framtidens behov och krav på Hälso- och sjukvården kommer att förändras.
Medicinsk utveckling sker i snabb takt, allt mera individualiserad och skräddarsydd vård, digitalisering, teknisk utveckling medför nya möjligheter men också helt andra krav.
-
02. Vilka är de viktigaste slutsatserna som utredningen kommit fram till?
UppUtredningen visar att Region Västernorrland är den region i landet som ger minst pengar till sin primärvård samtidigt som vi har den näst högsta kostnaden för sjukhusvård per invånare. Mot denna bakgrund behöver vi se över hur hälso- och sjukvårdssystemet i länet fungerar och hur det kan förändras.
Vi behöver skapa en struktur som på lång sikt och på ett hållbart sätt uppfyller befolkningens behov av hälso- och sjukvård samtidigt som vi har en ekonomi i balans.
-
03. Vilka är de viktigaste förslagen i strukturutredningen?
UppUtredningen föreslår att slutenvården vid sjukhuset i Sollefteå inriktas mot internmedicinsk vård av i första hand äldre, sköra eller multisjuka patienter.
Det föreslås att det fortsatt ska finnas ett akut omhändertagande kvar vid sjukhuset – men patientens behov kommer vara styrande för vilket sjukhus som patienten får vård på. Mottagningsverksamhet och dagvård, som exempelvis dialys, föreslås bli kvar vid sjukhuset i Sollefteå.
I utredningen föreslås att länsverksamhet anestesi, operation och intensivvård vid sjukhuset i Sollefteå avvecklas. Det innebär också att all operationsverksamhet som kräver anestesi överförs till sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall.
-
04. Hur ser tidplanen ut?
Upp6 februari 2025 överlämnades utredningen till politiken för fortsatt beredning. Enligt plan ska beslut fattas i frågan vid regionfullmäktige 14 april 2025.
Tidplanen vid ett eventuellt genomförande sträcker sig fram till 2027, där genomförandet sker i etapper. Det innebär att beslut och förändringar sker under en längre tidsperiod, vilket ger tid för att hantera eventuella risker och anpassa arbetsformer.
-
05. Vad har den fördjupade utredningen fokuserat på?
UppDen fördjupade utredningen har undersökt hur förändringar i hälso- och sjukvården påverkar olika områden, som patientsäkerhet, ekonomi och arbetsmiljö. Det har också lagts stor vikt vid akuta omhändertaganden och ambulansverksamheten.
Den fördjupade utredningen har involverat en stor mängd medarbetare på alla sjukhusorter i totalt åtta olika delprojekt.
-
06. När fattar politiken beslut om sjukhusstrukturen?
UppBeslut ska enligt plan fattas i regionfullmäktige 14 april 2025.
-
07. Vad har utredningen kostat?
UppUtredningen har hittills kostat 3 361 000 kr exklusive moms för den andra etappen, med externa konsulter som har genomfört delar av arbetet enligt upphandlat avtal.
-
08. Vad innebär dialogen med Sollefteå och Kramfors kommuner?
UppDialogen syftar till att undersöka möjligheter för ökad samverkan mellan region och kommuner, bland annat genom att etablera en samorganisation enligt Norrtäljemodellen. Detta kan förbättra vård och tjänster i kommunen och skapa en mer hållbar sjukvårdslösning.
-
09. Hur påverkas sjukhuset i Sollefteå av förslagen i utredningen?
UppVissa specialiserade verksamheter, som intensivvård och operation som kräver anestesi föreslås flyttas till Sundsvall och Örnsköldsvik. Internmedicinsk vård för äldre, sköra och multisjuka patienter kommer fortsatt att erbjudas vid sjukhuset i Sollefteå.
Det ska finnas ett akut omhändertagande kvar vid Sollefteå sjukhus. Beroende på behov av sjukvård styrs patienten direkt till rätt vårdnivå/sjukhus. Vissa patienter hänvisas och omhändertas på sjukhuset i Sollefteå, andra styrs direkt till andra sjukhus. Hänvisning sker via 112 eller 1177.
-
10. Kommer den medicinska säkerheten påverkas av förändringarna?
UppNej, avsikten är att varje förändring kommer att genomgå fortsatta riskbedömningar innan ett genomförande för att säkerställa att patientsäkerheten inte äventyras. Detta inkluderar särskild uppmärksamhet på avvecklingen av intensivvård och narkosläkare.
-
11. Hur påverkas patientsäkerheten?
UppPatientsäkerhet är en prioriterad fråga i allt förändringsarbete. Oavsett omställningar pågår ett kontinuerligt arbete för att säkerställa att den vård vi erbjuder alltid uppfyller de högsta kvalitets- och säkerhetskraven.
I förslaget ingår en planering för själva genomförandet som kommer att pågå fram till 2027. Riskbedömningar av arbetsmiljö och patientsäkerhet kommer att ske löpande genom hela genomförandet. -
12. Vad kommer att finnas kvar på sjukhuset i Sollefteå enligt förslaget?
UppSjukhuset i Sollefteå inriktas mot en internmedicinsk vårdavdelning som i första hand vårdar äldre, sköra eller multisjuka patienter.
Det ska finnas ett akut omhändertagande kvar vid sjukhuset – men patientens behov kommer vara styrande för vilket sjukhus som patienten kommer få vård på.Mottagningsverksamhet blir kvar liksom dagvård som dialys.
Vissa operationer, som ögonoperationer och enklare dagkirurgi (som inte kräver anestesiläkare) kommer även fortsättningsvis att kunna utföras vid sjukhuset i Sollefteå.Länsverksamhet ortopedi har ambitionen att bibehålla sin mottagningsverksamhet i Sollefteå.
Verksamheterna för röntgen och laboratoriemedicin ska bibehålla sin dygnet-runt-kapacitet. -
13. Vilka patienter kommer att kunna få vård på akutmottagningen i Sollefteå egentligen?
UppDet handlar, något förenklat, om patienter som inte behöver eller riskerar att behöva intensivvårdens resurser eller närvaro av narkosläkarjour.
-
14. Hur ska svårt sjuka barn få ett fungerande akut omhändertagande om barnläkare i beredskap tas bort (och två vårdplatser)?
UppRedan idag så flyttas omhändertagandet av barn till sjukhuset i Örnsköldsvik under somrarna. Styrningen av patienter till rätt vårdnivå från början är mycket viktig.
Det akuta omhändertagandet av barn kommer att styras dit barnet får rätt vård.
Redan idag har vi samma långa transporter i andra delar av länet och får det att fungera på ett patientsäkert sätt.
-
15. Kommer ambulansen ha resurser/kapacitet för att transportera alla patienter?
UppKompetensen inom ambulansverksamheten finns redan idag där man i andra delar i länet redan har långa transportavstånd och samtidigt klarar omhändertagandet av svårt sjuka patienter.
Vad gäller ambulansens kapacitet så pågår en uppskalning för att möta det ökade transportbehovet. Syftet är att säkerställa en hållbar och jämn bemanning och förmåga att lotsa patienten till vård på rätt vårdnivå.
Patientsäkerhet och arbetsmiljö är något vi kommer att följa noggrant framåt i genomförandet.
-
16. Kommer det vara patientsäkert att transportera svårt sjuka och skadade patienter så långa sträckor utan att de först stabiliseras på sjukhuset i Sollefteå?
UppRedan idag vårdar ambulansen svårt sjuka patienter under långa transporter. Idag får patienter i behov av kirurgisk vård transporteras direkt till andra sjukhus där kirurgisk kompetens finns. Också i andra delar av länet har vi liknande avstånd för att få mer avancerad vård vilket vi klarar att göra på ett patientsäkert sätt.
Gällande olyckor behövs oftast kirurgisk kompetens. Det finns inte på sjukhuset i Sollefteå. Dessa patienter transporteras direkt till Ö-vik eller Sundsvall.
-
17. Kan ni garantera att ALLA invånare i Västernorrland får den akutvård som behövs inom den gyllene timmen?
UppBegreppet ”gyllene timmen” används numera inte vid traumavård, dvs. vård i samband med skador som uppstår exempelvis i samband med trafik- eller fallolyckor. Det viktigaste för dessa patienter är att så snabbt som möjligt komma till kirurgisk kompetens.
De förändringar som föreslås i strukturutredningen berör inte denna typ av vård. Sådan vård är sedan tidigare förlagd till sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik.
Skälet är att dessa sjukhus har ett samlat omhändertagande med kirurger och särskilt tränade team för uppgiften.
-
18. Kan ambulansen verkligen ta hand om svårt sjuka patienter?
UppAmbulanssjukvård är inte bara en transport – det är prehospital vård, med andra ord vård före och innan ankomst till sjukhus. I ambulansen finns utrustning, läkemedel och utbildad personal.
Massiva blödningar, misstänkta halsryggskador, ofria luftvägar och cirkulatorisk chock kan därmed hanteras i ambulansen. Akutvård sker inte endast inne på sjukhusen.
-
19. Kommer sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall ha tillräckliga resurser för att kunna ta emot alla patienter som tidigare tagit emot på sjukhuset i Sollefteå?
UppFörslaget innebär att vi behöver öka kapaciteten i Sundsvall och Örnsköldsvik vilket finns beskrivet och planeras för i nästa steg. I förslaget finns en genomförandeplan som tar hänsyn till behovet av att skala upp verksamheterna i Ö-vik och Sundsvall.
-
20. Hur påverkas jag som patient om jag väntar på en planerad operation?
UppEn del av vår utredning har sett över hur vår operationskapacitet i hela länet ska förbättras och kunna ökas. Avsikten är snarare att väntetiderna ska minska.
-
21. Hur har ni arbetat med patientsäkerhetsrisker?
UppMålet med riskbedömningar är alltid att identifiera, åtgärda och följa upp patientsäkerhetsrisker som framkommer. En risk kan uppkomma både för att den är allvarlig eller för att den är mindre allvarlig men förekommer ofta.
Båda behöver lösningar för att det ska bli patientsäkert.
Det viktiga i ett riskarbete är inte att bara identifiera riskerna utan också att identifiera lösningarna. De framtagna lösningarna är således helt avgörande, det vill säga att patienter som är i behov av eller risk för behov av narkoskompetens ska transporteras till rätt vårdnivå.
-
22. Vad innebär den här så kallade selekteringen av patienter som föreslås?
UppMed selektering avses i detta sammanhang, en medicinsk selektering där den medicinska professionen mer noggrant ska bedöma vilka av de akuta patientflödena som ska transporteras till andra sjukhus. Det kommer utgöra en mer detaljerad grund för hur patientflödena styrs framöver.
Det innebär att vissa patienter i det akuta flödet fortsatt kommer kunna tas omhand i Sollefteå, medan andra patienter kommer få transporteras till andra sjukhus som har en högre vårdnivå.
-
23. Vad kommer hända med strokevården? Kommer man kunna få ett akut omhändertagande vid stroke?
UppDet är precis den frågan som den medicinska selekteringen i genomförandefas ska fördjupa. Den kan bli så att strokevårdens akuta omhändertagande blir kvar, eller att delar av den flyttar till övriga sjukhus. Det ska dock understrykas att det är patientens behov av vårdnivå som bestämmer vilket sjukhus som ska omhänderta patienten.
-
24. Kan verkligen IVA och narkosläkare avvecklas – utan att den medicinska säkerheten påverkas för patienterna?
UppDet är i huvudsak denna fråga som varit i fokus för mycket av utredningens insatser när det gäller analys och riskbedömningar. I förslaget finns en beskrivning av hur patienterna ska omhändertas för att det ska bli patientsäkert.
-
25. Kan sjukhusets verksamheter avvecklas i ljuset av de krav på kris- och krigsberedskap som finns?
UppJa, vi har inte fått några krav från Försvarsmakten eller andra myndigheter som påverkar utredningen.